Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Så kommer USA att kunna genomföra valet i höst

Presidentvalet måste hållas den 3 november. Men hur skall det gå till i coronatider? Delstaterna planerar för röstning med brev. Donald Trump varnar för fusk. Det gjorde han också för fyra år sedan.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Primärvalen är framskjutna eller inställda. Det har mindre betydelse. Donald Trump är redan klar som republikanernas kandidat och Joe Biden har sina tidigare konkurrenters stöd . Det demokratiska partiet sluter upp kring honom.

Men primärvalen sållar inte bara fram presidentkandidaterna utan också senats-och kongresskandidater och en rad andra politiska företrädare i delstaterna. Alla dessa val avgörs sedan samtidigt som presidentvalet.

Men lösningen är redan på väg och heter röstning per brev och en utsträckt förtida röstning. På så sätt kan köer undvikas på valdagen.

Valet i USA om ett halvår

I konstitutionen finns inskrivet att valdagen är den första tisdagen efter den första måndagen i november. Men det är delstaterna som rent praktiskt utformar hur valet skall genomföras. Det innebär att en del delstater – som Washington och Kalifornien – redan har utarbetade rutiner för hur röstning kan ske med brev medan andra snabbt måste skaffa sig kunskapen. Det är bara ett halvår till valdagen och innan dess skall en hel del lokala primärval också hinnas med.

Röstning med brev skall inte förväxlas med den gamla svenska termen ”poströstning” som var röstning före valdagen på postkontor. Numera heter det i Sverige förtida röstning och sker på olika platser, som till exempel bibliotek.

Röstningen med brev i USA – som redan före coronapandemin utnyttjades av omkring 30 procent av väljarna – är en process där var och en måste ta flera initiativ. I olika delstater finns olika regler men grunden är densamma.

Alla väljare måste personligen registrera sig för att kunna rösta, det är inte nytt. Det skall oftast ske sex veckor före valdagen. Blanketten kommer till hemadressen och skall fyllas i och sändas tillbaka till valmyndigheten med en tydlig namnteckning. När registreringen godkänts anländer röstkortet som skall tas med till vallokalen tillsammans med fullgod legitimation.

Så går poströstningen till

Väljarna som vill rösta per brev måste efter registreringen begära att få valsedeln (med en rad val och folkomröstningar). Valsedeln fylls i hemma och sänds som brev till valmyndigheten, lämnas vid speciella stationer eller utanför vallokalerna på valdagen. Namnteckningen på ytterkuvertet jämförs med signaturen i databasen som lämnats vid registreringen. Kuvert och valsedel skiljs åt. På så sätt minimeras risken för valfusk.

Demokraterna organiserar nu snabbt – både nationellt och lokalt – för att röstning med brev skall kunna genomföras i stor skala Informationskampanjer skall ske på olika sätt för att klargöra hur det går till. Delstaten Washington ligger redan i framkanten när det gäller detta sätt att rösta och den demokratiske guvernören Jay Inslee erbjuder hjälp med hur ”vote by mail” kan ske.

Men Donald Trump har redan förkastat brevröstning och hävdar att det leder till fusk och korruption. Han sade också 2016 att Hillary Clintons vinst i antalet avlagda röster berodde på valfusk. Opartiska utredare kunde inte se det och Trump själv var inte heller beredd att driva det vidare. Trump har i år redan registrerat sig för att kunna brevrösta.

Både det republikanska partiet och lokala republikanska politiker fruktar att Trumps avfärdande av brevröstning skall leda till minskat valdeltagande i hans ”bas” av väljare, medan demokraterna kan mobilisera sina.

LÄS MER: Analys: Trump kovänder efter dubbla budskap

LÄS MER: Britt-Marie möter: Carl Bildt om karantän och coronapandemin