Säkerhetspolisens chef Klas Friberg varnar för att cyberangreppen mot Sverige ökar.
Säkerhetspolisens chef Klas Friberg varnar för att cyberangreppen mot Sverige ökar. Bild: Jessica Gow/TT

Säpochefen: ”Vi angrips hela tiden av främmande makt”

Cyberangreppen mot det svenska samhället ökar och gapet mellan angriparens förmåga och vår egen att skydda oss vidgas, enligt Säpochefen Klas Friberg. Ryssland, Kina och Iran pekas ut som de största hoten.

ANNONS
|

Pandemin har förstärkt en utveckling som bekymrar Klas Friberg. Nedstängda samhällen med ett ökat beroende av datorer för att kommunicera, arbeta, handla och andra nödvändiga tjänster ökar vår sårbarhet och utsatthet ytterligare.

Samtidigt ökar angreppen av politiska, ekonomiska eller andra skäl med en förmåga som vi har svårt eller inte kan möta.

– Vi angrips hela tiden av främmande makt, säger Klas Friberg till GP. Vi behöver göra mer åt det i Sverige än vad vi har åstadkommit hittills för att försvåra för de här statliga aktörerna.

Hotbilden mot Sverige har breddats och är mer komplex än tidigare, enligt Säpochefen:

ANNONS

– Vissa aktörer är intresserade av att störa grundläggande fri- och rättigheter, politiskt beslutsfattande och vår demokrati. De kan rikta in sig på vår militära förmåga eller territoriella integritet. Andra mål kan vara civila som påverkar vår ekonomi, säger Klas Friberg.

Dagliga angrepp

Angrepp mot olika samhällssektorer, offentliga och privata, sker praktisk taget varje dag. Kunskap och information kartläggs och stjäls från svenska företag och inom världsledande forskning för lågt räknar miljardbelopp varje år, beräknar Säpo.

– Det är en aktivitet som har ökat över tiden. Vi har inte hängt med när det gäller säkerhetsskyddsfrågorna tillräckligt bra. Problemet är att dessa aktörer utnyttjar sårbarheter som ökar ju mer digitaliserade vi blir om vi inte höjer skyddet till samma nivå.

Vid Folk och försvars rikskonferens på måndagen, som hölls i digital form på grund av smittorisken, framkom att ett 15-tal länder bedriver olika former av spionage och annan säkerhetshotande verksamhet mot Sverige. Ryssland, Kina och Iran utgör de största hoten och med syften som är ekonomiska, politiska och militära. Ryssland, Kina och Iran bedriver också underrättelseverksamhet – särskilt flyktingspionage – som hotar enskilda personers liv och hälsa.

– Främmande makt använder hela sina samhälles resurser strukturerat och systematiskt, samordnar olika medel och agerar både på egen hand och via ombud för att nå sina mål. Sverige är i dag inte tillräckligt väl rustat för att möta detta hot, säger Klas Friberg.

ANNONS

Kriminella utnyttjar nätet i allt högre grad för stölder och bedrägerier.

– Det finns en ökad kriminell aktivitet som har utnyttjat bland annat pandemin mot både företag och enskilda, säger Klas Friberg.

LÄS MER:Regionens it-miljö under attack – i två veckors tid

Nyinrättat center

Medvetenheten om riskerna med digitaliseringen har ökat. Men mer måste ske för att möta det växande samhällshotet, anser han. Säpo är en av de myndigheter som står bakom ett nyinrättat nationellt center för cybersäkerhet.

– Arbetet kommer att vara inriktat på det mest skyddsvärda, men också på att sprida kunskap till näringslivet om hur angreppen ser ut från statliga och kriminella aktörer. Det kommer dock att behöva göras mer än vad det här centret har resurser till inledningsvis. Vi ser ett behov av en ny säkerhetsstrategi i Sverige där man beaktar de här frågorna och hur viktigt det är att ha med aspekterna på säkerhetsskydd från början.

Mörkertalet för cyberspionage är sannolikt stort. En orsak, enligt Säpo, är att säkerhetsskyddsarbetet inte är prioriterat i tillräckligt hög grad och att förmågan att förhindra och upptäcka kvalificerade intrång brister eller saknas.

LÄS MER:M vill ha en nationell säkerhetsrådgivare

ANNONS