Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En vanlig syn i USA den senaste tiden: demonstranter och poliser drabbar samman. Lag och ordning är ett viktigt inslag i alla republikanska kampanjer, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson.

Britt-Marie Mattsson: Republikanerna i USA ska vinna valet med lag och ordning

Trygghet. Lag och ordning. Rätten att försvara sig med vapen. Republikanernas konvent tar fasta på osäkerheten i USA. Brottslighet knyts samman med demonstrationerna och Black Lives Matter.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den amerikanska poliskåren är satt under hård press efter George Floyds död vid ett ingripande i våras. I en rad städer och delstater finns beslut om att omorganisera polisen, vilket både lett till omfattande genomlysning och förändring, men också till att poliser lämnat kåren och att det blivit svårt att rekrytera nya.

USA är en nation med omfattande kriminalitet, organiserad brottslighet och med en av världens högsta andel av befolkningen som sitter i fängelse. Metoderna att bekämpa brott har länge varit föremål för debatt. New Yorks sätt att med krafttag ingripa polisiärt, från slutet av 1980-talet och framåt, hyllades till en början och den tidigare hårt våldsdrabbade metropolen beskrevs som ett föredöme. Även vardagsbrottsligheten bekämpades.

Men på senare år har kritiken tilltagit eftersom metoderna varit särskilt inriktade på minoriteter. Taktiken ”stop and frisk”, stoppa och visitera, har i oproportionerligt hög grad drabbat svarta och förtroendet mellan minoriteter och polisen har eroderat. Att finna en balans mellan att förhindra och lagföra brott utan att diskriminera och underminera rättssäkerheten har varit svårt.

Övervåld från polisers sida, mot främst svarta, har hamnat i fokus efter George Floyds död och lett till demonstrationer och protester i en rad amerikanska städer. Flertalet av manifestationerna har varit fredliga, men några har urartat och lett till våldsamma upplopp och förstörelse. I Portland i Oregon har demonstranter tagit över några kvarter i staden och Donald Trump sände federala poliser för att skydda federala byggnader. Efter kritik från både stadens borgmästare och delstatens guvernör drogs de federala insatserna tillbaka.

Men det är här som Donald Trump och republikanerna ser en möjlighet att binda ihop den ”vanliga” kriminaliteten i USA med politiska protester och framförallt de som i några fall har urartat.

Men det är här som Donald Trump och republikanerna ser en möjlighet att binda ihop den ”vanliga” kriminaliteten i USA med politiska protester och framförallt de som i några fall har urartat. Black Lives Matter rörelsen – som kräver slut på rasism och lika rättigheter för svarta inte bara i ord utan i handling – blandas av Donald Trumps kampanj samman med organisationen Antifa, som är en löst sammanhållen rörelse av autonoma grupper som kallar sig antifascister.

Demokraterna – som tagit stark ställning för Black Lives Matter rörelsen – anklagas för att se mellan fingrarna på de aktioner som Antifa beskylls för och för att gå dess ärenden. Portland och händelseutvecklingen där hålls av Donald Trump upp som ett tydligt exempel på hur USA kommer att se ut om Joe Biden och demokraterna får möjlighet att bestämma.

Samtidigt pågår brottsligheten som vanligt med samma höga antal mord med skjutvapen som tidigare, i vissa fall visar statistiken en ökning. Narkotikatrafiken, som sjönk en kort tid när storstäder var stängda som en effekt av spridningen av covid-19, uppges ha tagit fart igen.

Lag och ordning är ett viktigt inslag i alla republikanska kampanjer. Här återfinns också motståndet mot begränsningar av rätten att bära vapen, vilket demokraterna föreslår. Joe Biden var både under sina år som senator och som vicepresident en kraftig förespråkare för nya mer restriktiva vapenlagar. Republikanernas slogan – som de lånat från vapenlobbyn NRA – är ”when guns are outlawed, only outlaws will have guns”, när vapen förbjuds är det bara kriminella som har vapen.

På republikanernas konvent framträder flera som ger kraftigt stöd till polisen och rätten att bära vapen. Ett par ses i ett videoklipp stå utanför sitt stora hus med skjutvapen, redo att försvara sin egendom.

Demokraterna balanserar nu mellan att stärka polisen i dess arbete och att visa lyhördhet för kraven på reformer inom poliskåren.

På republikanernas konvent framträder flera som ger kraftigt stöd till polisen och rätten att bära vapen. Ett par ses i ett videoklipp stå utanför sitt stora hus med skjutvapen, redo att försvara sin egendom. Några talare beskriver hur demokraterna försöker få bort rätten att bära skjutvapen från konstitutionen.

– Som er president kommer jag aldrig att tillåta en sådan förändring, försäkrar Donald Trump.