Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, stridbar och fruktad. På torsdagen låg han i koma efter vad som misstänktes vara förgiftning.
Ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, stridbar och fruktad. På torsdagen låg han i koma efter vad som misstänktes vara förgiftning. Bild: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Putins kritiker och utmanare i koma – drack te

President Putins främste kritiker och utmanare, en fruktad aktivist mot korruption, låg på torsdagen i koma, kopplad till respirator. Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, 44, kan ha blivit förgiftad när han drack te.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Han har hotats, övervakats, arresterats, dömts till fängelse och stoppats från att ställa upp i val. Han har grävt i en känslig byk av misstänkt korruption på högsta nivå. Som bloggare har han många följare genom avslöjanden som görs tillgängliga för en masspublik på internet.

Han är känd och populär hos allmänheten och i media som den ryska oppositionens främste regimkritiker och profil. Men han har också många fiender både bland den styrande eliten och i kriminella kretsar. I det ryska samhälle har maffialiknande grupperingar, hävdar avhoppare och experter, nära förbindelser till makten i ett ömsesidigt beroende.

På torsdagseftermiddagen rapporterades Aleksej Navalnyj fortfarande vara medvetslös, i koma, och ansluten till en livsuppehållande respirator på ett sjukhus i staden Omsk i Sibirien. Enligt uppgift gjorde medicinsk personal allt för att rädda honom. Biträdande sjukhuschefen Anatolij Kalinitjenko bekräftade att läget var allvarligt, med gav ändå ett visst hopp.

ANNONS

– Patienten är stabil och akutvården fortgår, sade han till medierna.

Det fanns symptom på förgiftning, men det var för tidigt att säga vad denna hade orsakats av och om det var avsiktligt eller en olycka. ”Naturlig förgiftning" är en av flera förklaringar som övervägs, uppgav Anatolij Kalinitjenko.

För den ryska nyhetsbyrån Interfax uppgav källor att läkarna preliminärt har diagnostiserat Navalnyj med förgiftning av en oidentifierad hallucinogen substans.

Ett stort antal uniformerade poliser hade samlats i sjukhuskorridorerna. Det var inte bekräftat om även representanter för den federala säkerhetstjänsten FSB var på plats.

Aleksej Navalnyj hade varit på en kampanjresa inför ett regionalt val och var på väg med flyg från den sibiriska staden Tomsk till Moskva när han blev akut sjuk.

"Vi förmodar att Aleksej förgiftades av någonting som blandats i hans te. Det var det enda han drack i morse", skrev talespersonen Kira Jarmysj på Twitter.

"Läkarna säger att giftet absorberats snabbt på grund av den varma drycken", fortsatte hon.

Oppositionsledaren Navalnyj framför säkerhetspoliser på vakt vid hans ideella och nedläggningshotade stiftelse för att bekämpa korruption i Moskva tidigare i sommar.
Oppositionsledaren Navalnyj framför säkerhetspoliser på vakt vid hans ideella och nedläggningshotade stiftelse för att bekämpa korruption i Moskva tidigare i sommar. Bild: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Navalnyj fick i augusti förra året hudutslag och svullnade upp i ansiktet när han befann sig i häkte. Läkare beskrev det som en allergisk reaktion, men hans medarbetare misstänker att han blev förgiftad.

– Jag är övertygad om att det är samma sak som har hänt nu. Det är andra symtom, uppenbarligen ett annat gift, sade Kira Jarmysj på torsdagen till radiokanalen Moskvas eko.

ANNONS

2017 fick Navalnyj kemiska brännskador vid ena ögat då gärningsmän kastade desinficeringsmedel mot hans ansikte.

Kira Jarmysj mötte Navalnyj på torsdagsmorgonen för att ta sig ut till flygplatsen i Tomsk. Då såg han ut att må bra. Han drack bara svart te på flygplatsen, enligt Jarmysj. Direkt efter att planet lyft började han förlora medvetandet.

Kremls talesman Dmitrij Peskov önskade honom ett snabbt tillfrisknande. Han sade i ett uttalande att, precis som med alla medborgare under sådana omständigheter, skulle myndigheterna överväga om de tillåter vård utomlands om det begärdes. Han ville inte spekulera i om det blir en utredning av vad som har drabbat Navalnyj.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Sputnik

Regimkritiker och granskande journalister lever farligt i Ryssland, och även utomlands. Tre exempel: Anna Politkovskaja var en reporter och författare som kom med obekväma sanningar om krigen i Tjetjenien. Hon mördades utanför sitt hem i Moskva. Aleksandr Litvinenko hade tillhört KGB och FSB, men gick i exil och blev allt mer kritisk. Han fick en kopp te med en dos av det radioaktiva ämnet polonium på i en hotellbar i London. På sin dödsbädd anklagade han Putin.

Sergej Skripal är en före detta officer i Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU. Han var även dubbelagent för Storbritanniens säkerhetstjänst MI6. Han och hans dotter förgiftades med nervgiftet novitjok och hittades medvetslösa på en parkbänk i Salisbury. De överlevde men polisutredarna pekade ut två GRU-agenter och Moskva.

ANNONS

Kreml har alltid tillbakavisat alla anklagelser. Det gör det angeläget att låta oberoende specialister undersöka vad som hände med Aleksej Navalnyj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS