Att Abiy Ahmed får Nobels fredspris har väckt positiva reaktioner runtom i världen.
Att Abiy Ahmed får Nobels fredspris har väckt positiva reaktioner runtom i världen. Bild: Mulugeta Ayene

Positiva utrop när Abiy Ahmed får fredspriset

Det blev inte Greta Thunberg. På fredagsförmiddagen meddelade Nobelkommittén i Oslo att Etioptiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas årets fredspris. Ett val som väckt huvudsakligen positiva reaktioner runtom i världen.

ANNONS
|

Trots förhandsfavoritskapet blir det inte Greta Thunberg som får ta emot årets fredspris. Kommitténs val föll istället på Etiopiens premiärminister, som också var en lågoddsare inför fredagens tillkännagivande.

Abiy Ahmed låg bakom fredsdialogen och fredsavtalet som slöts mellan Etiopien och Eritrea förra året. Han tilldelas priset "för sina insatser för att åstadkomma fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea".

Martin Schibbye är journalist och har bevakat utvecklingen i regionen under lång tid. Förutom att han själv suttit häktad i Etiopien har han nyligen släppt en bok om den svenska journalisten Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001.

ANNONS

"Svårt att hitta en bättre kandidat"

Schibbye är inte förvånad över nobelkommitténs val av pristagare.

– Jag tycker att det är glädjande att nobelkommittén har återgått till prisets stadgar och andemening, det vill säga traditionellt fredsmäklande och nedrustning. Med de kriterierna är det svårt att hitta en bättre kandidat de senaste åren, säger han.

Enligt honom är freden mellan Eritrea och Etiopien, som Abiy Ahmed spelat en viktig roll i, historisk.

– Jag skulle vilja säga att den kan liknas vid Berlinmurens fall. Människor i regionen har fått smaka på yttrandefrihet och demokrati. Fredsprocessen är skör men jag tror inte det skulle gå att backa ifrån den nu, säger Martin Schibbye.

Martin Schibbye menar att vikten av freden mellan Etiopien och Eritrera kan liknas vid Berlinmurens fall.
Martin Schibbye menar att vikten av freden mellan Etiopien och Eritrera kan liknas vid Berlinmurens fall. Bild: Erik Simander/TT

En nyckelfaktor i Abiy Ahmeds arbete är hans politiska mod, menar Martin Schibbye:

– Han har vågat sluta fred inte bara med Eritrea utan också med ett antal terrorstämplade grupper som bedrivit väpnad kamp i regionen. Abiy har lyckats få dem att lägga ner vapnen och starta politiska partier.

Samtidigt är långt ifrån alla etiopier nöjda med premiärministerns arbete. Enligt Martin Schibbye är många kritiska mot att han inte agerat nog mot det regionala, etniskt präglade våldet som blossat upp i landet och som resulterat i över en miljon internflyktingar.

– Dessutom anklagar etiopiska journalister hans insatser för att vara en one man show. De menar att allt bygger på hans karisma, och att det inte har skett tillräckligt många institutionella förändringar som kan säkra de framgångar han har uppnått. Men kanske kan fredspriset och det faktum att omvärldens ögon vänds mot regionen leda även till sådan förändring, säger Martin Schibbye.

ANNONS

Häkte har blivit konstmuseum

Han poängterar att Abiy Ahmed bland annat sett till att politiska fångar har släppts, att hälften av landets ministrar är kvinnor och att man har en kvinnlig president.

– Och ta som ett annat exempel häktet som jag själv satt i. Det är ett konstmuseum idag, säger Martin Schibbye, som fortsätter:

– Det som gläder mig mest är att vi lever i en tid där demokratier minskar och kvalitén på de som finns blir sämre. Nobelkommitténs beslut sätter strålkastarljuset på en region där man försöker gå åt ett annat håll, där demokratier istället uppstår och utvecklas.

På Twitter har flera kända världsledare och profiler reagerat på valet av pristagare. Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver bland annat att "Abiys ledarskap har varit en källa av hopp i Etiopien och i världen".

Diplomaten och politikern Jan Eliasson hyllar Abiy Ahmed på Twitter:

ANNONS