Polisen får nya hundfordon för 240 miljoner

De är större, klarar svårare terräng men är framför allt bättre anpassade för hundar. Nu börjar leveransen av 300 hundfordon till svenska polisen – för 800 000 kronor styck.

ANNONS
|

Polisens projekt med att få nya hundfordon har pågått sedan 2014. Då kritiserades burarna bak i polisbilarna för att vara för små för hundarna. Jordbruksverket gick med på att låta polisen fortsätta använda burarna till och med december 2022, då alla burar ska vara utbytta.

Men att bygga om burarna var inte aktuellt – bilarna är för små. Därför köper man in helt nya hundfordon.

– Det har inte varit möjligt att bygga ut de tidigare fordonen. De nya är specialbyggda pickups, säger Klas Johansson, regionpolischef samt processägare för hundtjänsten i Sverige.

Läs även: Polishunden Vilda räddade livet på försvunnen flicka

ANNONS

De nya fordonen är därmed större för hundarnas och hundförarnas komfort men även för att få plats med utrustning som behövs, till exempel hjärtstartare och ombyten. Föraren kan även reglera saker som luftfuktighet, ljus och ventilation.

800 000 kronor per fordon

Nu har det allra första hundfordonet levererats och det går till polisregion Väst.

– Vi hoppas att de kommer ha en så pass bra arbetsmiljö till och från tuffa jobb. Det är en väldigt krävande tjänst med mycket utrustning, säger Klas Johansson.

Priset för ett fordon är 800 000 kronor. Under de kommande åren ska svenska polisen byta ut samtliga hundfordon och köper därmed in 300 bilar för sammanlagt 240 miljoner kronor.

– Fordonet är välkommet och känns jättebra att få fram fordon som kan anpassas efter alla moderna krav på djurhållning och arbetsmiljö. Fordonen är anpassat rent arbetsmiljömässigt för uppdraget att rädda liv, säger Klas Johansson.

Läs även: Ledig polishund sniffade upp narkotika

ANNONS