Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson presenterar Pisarapporten.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson presenterar Pisarapporten. Bild: Jonas Ekströmer/TT/Montage GP

3 december: Pisaresultatet – glädjande besked eller tecken på djupa kunskapsklyftor?

Det går allt bättre för svenska 15-åringar i världens största elevstudie. Men resultaten i den nya Pisaundersökningen är mer komplexa än så. Varför ser man stora skillnader mellan elever med svensk och utländsk bakgrund?

ANNONS

Kina och flera nordiska grannländer trumfade Sverige i den senaste Pisaundersökningen, världens största elevstudie. Men Sverige kunde ändå glädjas över landets resultat, det pekar nämligen uppåt. Men resultatet ser inte likadant ut för alla. GP:s nyhetsreporter Stefan Bjarnefors förklarar hur Pisaresultatet skiljer sig åt mellan elevgrupperna och vad det kan bero på.

Dessutom: Finlands statsminister avgår, Sverigedemokraterna ökar i SCB:s partisympatiundersökning och en nu avliden kvinna misstänks för mord och mordförsök i Norge.

Programledare: Michaela Karlén

Fakta: Nyhetspodden

Göteborgs-Posten ger dig de viktigaste nyheterna och fördjupningarna – varje vardag. Förstå dagen med Nyhetspodden.

Nyhetspodden finns där poddar finns. Sök på Nyhetspodden i din spelare eller följ länkarna nedan:

Nyhetspodden på Spotify

Nyhetspodden på Apple Podcasts

Nyhetspodden på Google Podcasts

Nyhetspodden på Acast

Nyhetspodden på GP.se

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS