Pilotprojekt för färre sjukskrivningar

De rödgröna partierna vill satsa 20 miljoner kronor för att få bukt med de höga sjukskrivningstalen i Göteborgs stad.

ANNONS
|

Ann-Sofie Hermansson (S) och Daniel Bernmar (V) presenterar sin budgetnyhet som ett slags svar på GP:s artikelserie Den sjuka staden. Fast Daniel Bernmar understryker att de har haft ögonen på problematiken med höga sjukskrivningstal i ett par års tid.

-Vi vill inrätta en pott med 20 miljoner kronor för att vända trenden med de ökande sjukskrivningarna, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon säger att de vill testa nya "innovativa" lösningar.

-60-pluskvinnor i äldreomsorgen ska inte behöva göra som min mamma, bita ihop de sista åren för att klara en någorlunda pension. Istället skulle de kunna gå ner i kroppsarbetstid och bli mentorer och orka gå i pension med flaggan i topp.

ANNONS

Förutom detta projekt vill de pröva administrativt stöd till socialsekreterare, förverkliga fler punkter ur äldreomsorgsplanen, till exempel möjlighet att träna på arbetstid, och titta på arbetstider och schemaläggningar.

-Vi ser det som en katalysator. Det bubblar på många ställen ute i förvaltningarna. Vi vill hjälpa det att komma ett steg till på vägen, säger Daniel Bernmar.

Hur långt räcker 20 miljoner?

-Det beror på vilka förslag till projekt som kommer in. Vi tror att de här pengarna ska kunna generera minskade kostnader på sikt.

Ann-Sofie Hermansson säger att fler åtgärder kommer att behövas, men att detta kan vara en start.

Allianspartierna vill ha mer konkurrens genom LOV och fler intraprenader för att minska sjukfrånvaron. Daniel Bernmar är kritisk.

-De vill slippa arbetsgivaransvaret. Men vi vill skapa ett hållbart arbetsliv. Vi måste bli en attraktiv arbetsgivare. Det handlar också om framtiden och om ekonomi.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon ser positivt på intraprenader, men vill att initiativet kommer underifrån.

-Jag är tveksam till att man förändrar så mycket med ett enda organisationsbeslut. Det kommer att behövas många olika sorters lösningar.

Göteborgs stads budget

  1. Nästa vecka presenterar de rödgrönrosa styrande partierna sitt gemensamma budgetförslag för nästa år.
  2. Sedan kommer övriga partiers förslag.
  3. I juni beslutas sedan budgeten på ett särskiltkommunfullmäktigemöte.
ANNONS