Pernilla såg sällsynta svarta svanen: ”Jag kände bara wow”

När Pernilla Appelquist körde till träningen på Tjörn i lördags var det något i ögonvrån som fick henne att haja till. Var det en svart svan hon just sett? Det var det, mitt i viken vid Sundsby säteri.

ANNONS
|

När Pernilla Appelquist som har sommarhus i Skåpesund var på väg till Almön på lördagen fick hon syn på något som gjorde att hon inte trodde sina ögon.

– Först blev jag helt ställd. Jag var på väg för att träna på Almön, när jag tittade till. Va, var det en svart svan? säger hon.

På väg tillbaka tittade hon en gång till och i viken innan avfarten till Sundsby säteri låg mycket riktigt en svart svan tillsammans med några vita.

– Det verkade som om den putsade sig för de andra.

En svart svan simmade runt vid infarten till Sundsby säteri.
En svart svan simmade runt vid infarten till Sundsby säteri. Bild: Pernilla Appelquist

Ovanlig på våra breddgrader

Hon säger att hon aldrig sett en svart svan innan och att den var ståtlig.

ANNONS

– Den var jättefin.

Hon har sedan dess googlat och läst sig till att svarta svanar är rätt ovanliga på våra breddgrader.

– Jag var inte riktigt beredd på det och helt plötsligt var det en här. Det brukar vara rätt många svanar här så här års så man reagerar inte.

Ett tag trodde hon att hon sett i syner men den var kvar när hon kom tillbaka.

– Jag bara kände wow, vad var det. Det var en upplevelse att få ha sett en ovanlig svan.

Kommer från fångenskap

Enligt Niklas Aronsson, redaktör för Vår Fågelvärld, kommer den nog att vara kvar ett tag i området.

– Det är inte vanligt med svarta svanar och de som förekommer är alltid förvildade fåglar som kommer från någon form av fångenskap, säger han.

Svarta svanar finns bara i vilt tillstånd i Australien och enligt Niklas Aronsson är den inte en flyttfågel som flugit fel.

– Egentligen är den en exotisk rymling som om en papegoja skulle dyka upp ute i naturen. Men det är inget fågelskådare springer benen av sig till.

Lever som vår knölsvan

Enligt Niklas Aronsson kan den ha kommit från någon uppfödare eller någon park där man planterat in svarta svanar och kanske rymt därifrån.

ANNONS

Kan den klara sig i här?

– Den har inga problem med att klara sig här, den har ungefär samma vanor som vår knölsvan. Den kommer klara sig fint, det finns en hel del exempel som levt här i många år, säger Niklas Aronsson.

Han säger att den dock kommer att få leva ensam utan att föröka sig då svarta svanar inte parar sig med vita svanar. De tillhör olika arter inom svansläktet som inte är så stort utan består av ett tiotal arter, spridda över världen. I Sverige har vi knölsvan och sångsvan och en liten sångsvan som kan häcka här men som egentligen bor på Grönland.

Den kommer att göra knölsvanarna i viken sällskap om de flyttar på sig och den kommer att vara kvar här så länge det inte finns is. Då flyttar de inte så långt, utan en bit söder ut i Sverige eller ut till havs där isen inte lagt sig.

”Kul och udda inslag”

Likt knölsvanar kan de vara lite argsinta när de häckar men annars är de ganska oförargliga.

– Det är kul, ett udda inslag i vårt land, säger Niklas Aronsson.

Då kanske det inte är omöjligt att Pernilla Appelquist och andra som gästar Tjörn och Mjörn kan få se den svarta svanen i många år till.

ANNONS
ANNONS