Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Ständiga källarinbrott skapar otrygghet i Partille

Flerfamiljshuset på Gamla Kronvägen 74 har haft tätt återkommande påhälsning av tjuvar i källarförråden de senaste tre åren. Så sent som för två veckor sedan var det dags igen.
– Det finns knappt ett förråd som inte blivit uppbrutet. Nu måste Partillebo sätta in inbrottssäkra dörrar, säger Andreas Gnudi, en av hyresgästerna.

Stulna cyklar, vinterdäck till bilen, kläder med mera. De senaste tre åren har källarförråden på Gamla Kronvägen 74 blivit uppbrutna cirka 15 gånger och trots att det finns portlås till fastigheten och dörren till förrådsutrymmet är låst har tjuvarna inte haft några problem att ta sig in.

– Och det gäller inte bara vårt hus, hela området är drabbat, säger Christer Johnsen, en av flera hyresgäster som samlats för att berätta om problemen och vädja till fastighetsägaren Partillebo att ta situationen på allvar.

Själv fick Christers son sin bil stulen ur garaget i området helt nyligen och hans eget källarförråd har blivit utsatt för försök till inbrott tre gånger.

Även Andreas Gnudi har haft inbrott i sin bil och bett Partillebo att sätta upp övervakningskameror.

– Svaret jag fick var att de inte får sätta upp kameror av integritetsskäl varken i garaget eller förrådsutrymmet, vilket låter konstigt, tycker Andreas Gnudi.

Senast det var inbrott i källarförråden för några veckor sedan var det Hristina Rizmanoska och Jovan Rizmanoski som drabbades.

– Tjuvarna tog kläder och Jovans mc-jacka. Min mc-jacka var de däremot inte intresserade av, berättar Hristina.

Numera är förrådet låst med ett superkraftigt lås och flera av de andra förråden har både två och tre kraftiga lås för att avskräcka tjuvarna.

Ständiga dörr- och hissfel

En omständighet som ställer till det är att entrédörren till fastigheten har en automatisk dörröppnare. Enligt hyresgästerna är dörren ständigt trasig och i behov av reparation och ibland lätt att bara rycka upp. Även hissen är ofta trasig och just när GP är på plats kommer hissreparatören för att laga ett nytt fel.

– Se problematiken och lyssna på vår oro. Vi ska inte behöva gå och lägga oss varje natt och känna oro för att det ska bli inbrott

För att komma ner till källaren kan man antingen gå in från gatan genom en svårforcerad dörr av hög säkerhetsklass. Alternativt kommer man ner till källaren med hissen, vilket kräver att man först sätter i en nyckel innan man kan trycka på knappen. Enligt hyresgästerna åker dock hissen ofta på eget bevåg till källaren utan att någon tryckt på knappen eller satt i nyckeln. Väl nere i källarplanet finns endast en trädörr, numera med brytskydd, in till förrådsutrymmet.

– Det enda som händer är att Partillebo kommer hit och bankar tillbaka den uppbända metallplattan (brytskyddet) vid låset. Men en dörr med högre säkerhetsklass har de inte velat sätta in, säger Andreas Gnudi.

Känner sig otrygga

För Hanna Fredriksen och sonen Jack känns det så otryggt att ingen av dem törs gå till källaren ensamma.

– Vi vågar inte heller ha vår cyklar där utan tar upp dem till balkongen, säger Hanna och tycker att det hela är väldigt tråkigt.

– Vi trivs ju jättebra här, det är fint, husen är relativt nya (från 2004) och vi betalar höga hyror. Då borde det fungera bättre med tryggheten.

Inte heller Andreas Gnudis barn törs åka hissen ensamma, då den plötsligt kan hamna i källaren.

Nu vill de boende skicka med ett tydligt budskap till Partillebo:

– Se problematiken och lyssna på vår oro. Vi ska inte behöva gå och lägga oss varje natt och känna oro för att det ska bli inbrott, säger Andreas Gnudi.

Områdeschefen Ann-Britt Bökmark på Partillebo har förståelse för att hissens oombedda turer till källaren skapar otrygghet och säger att en hissreparatör har skickats ut för att undersöka detta. I övrigt kommer dock inga åtgärder att sättas in.

– Brytskyddet till källardörren har aldrig förstörts så att cylinderlåset kunnat öppnas, däremot har någon försökt, säger hon och menar att dörren är tillräckligt säker.

– Det var också mycket länge sedan vi fick in en rapport om inbrott, säger hon.

Enligt Ann-Britt Bökmark kommer Partillebo ut direkt vid felanmälningar och vidtar åtgärder, men entrédörren finns inga planer på att byta ut.

– Gruskorn kan till exempel komma emellan, och så är det ju varje hyresgästs ansvar att se till att dörren är ordentligt stängd när man gått in eller ut.

Inbrotten i förråden misstänker hon begås av någon som kommit över en nyckel från någon av hyresgästerna.

– Tråkigt att Partillebo inte ser till våran säkerhet och trygghet, kommenterar Andreas Gnudi uppgivet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.