Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så kan Kyrktorget i Partille centrum förändras

Ett kraftigt utbyggt Allum och närmare 700 nya lägenheter runt Kyrktorget. Det är något fastighetsägaren Steen & Ström skissar på enligt det allra första utkastet till ett nytt framtida centrum.

Både Partille kommun och Steen & Ström, som äger de flesta fastigheterna runt Kyrktorget, vill utveckla centrum och området kring torget. Nyligen tecknades därför ett samverkansavtal mellan parterna som utgör själva startskottet för detta arbete. I nästa skede planerar kommunen att ta in Partillebornas åsikter.

LÄS MER: Samhällsbyggnadschefen: "Han sätter fingret på något viktigt"

I avtalet förbinder sig båda parter att bidra till ett "levande, förväntansfullt och tillgängligt centrum". För Steen & Ström som äger Allum, Hälsohuset, Willys och den intilliggande fastigheten med bakomliggande parkeringsplats samt låghusen kring Kyrktorget, handlar det om att utveckla sitt fastighetsbestånd. Att bygga bostäder tillhör inte vanligheten för köpcentrumjätten Steen & Ström, men i det här fallet anser man det vara nödvändigt.

– Vi har stora planer för Allum och har haft det under lång tid. I det här fallet gäller det att sätta en stadsplan och då vi äger så mycket kring Kyrktorget är det viktigt att vi får ett bra samarbete och funderar på hur stadsbilden blir så bra som möjligt; ljuset, säkerheten och omgivningen, säger Johan Torge, regional center manager på Steen & Ström.

700 nya lägenheter

I ett allra första utkast (se skisser) framgår det att Steen & Ström skulle kunna bygga cirka 700 nya lägenheter i området. I korthet handlar deras skisser om att bygga ut Allum söder om motorvägen med en tvåvåningsbyggnad på parkeringsytan framför Ica Maxi, bygga på Hälsohuset upp till 11 våningar med 115 möjliga lägenheter, bygga på fastigheten där Sushirestaurangen ligger i dag upp till 11 våningar, även där cirka 120 möjliga bostäder, samt bygga ut Allum där Skopunkten ligger i dag med ytterligare 8 000 kvadratmeter kommersiell yta. Till detta kommer byggkomplexet som i skisserna kallas Riverside och innefattar dagens Willys och grannfastigheten samt området ner mot Säveån. Här kan det bli fråga om både handel och drygt 450 bostäder.

– Skisserna är en volymskiss, de säger inget om innehållet. Nu är det väldigt mycket upp till kommunens tjänstemän och politiker att säga hur de tycker att Partille ska se ut i framtiden, säger Johan Torge och tillägger att det säkert inte kommer att se ut som på skisserna.

Marith Hesse (M) är glad att förändringen av Kyrktorget nu kan påbörjas. "Vi har legat på länge för att få igång ett samtal med Steen & Ström. I och med samverkansavtalet har vi kommit igång", säger hon och förtydligar att inget kommer att ske utan kommunens godkännande. "Det är vi som fattar beslut om detaljplanen." Bild: Magdalena Rosen
Marith Hesse (M) är glad att förändringen av Kyrktorget nu kan påbörjas. "Vi har legat på länge för att få igång ett samtal med Steen & Ström. I och med samverkansavtalet har vi kommit igång", säger hon och förtydligar att inget kommer att ske utan kommunens godkännande. "Det är vi som fattar beslut om detaljplanen." Bild: Magdalena Rosen

Vill lyssna på Partilleborna

Marith Hesse (M) är väldigt nöjd med att man äntligen kunnat samlas kring en viljeinriktning och är hoppfull att något bra ska kunna hända i centrum och runt Kyrktorget.

– I dag är det tråkiga och tomma byggnader och ett dött torg. Nu vill vi släppa in invånarna på ett tidigt stadium och höra hur de vill ha det. Först därefter kan vi dra igång detaljplaneprocessen.

För Marith Hesse är det viktigt med ett levande centrum och en blandning av verksamheter och bostäder. Men hon har svårt att se att det kan bli så många bostäder och höga hus som skisserna antyder.

– Risken är att det blir som en mur runt Kyrktorget.

Timothy Tréville (SD) är rädd för att Steen & Ström får för mycket inflytande över hur området kring Kyrktorget kommer att se ut. "Det är ju deras fastigheter och det är de som har pengapåsen", säger han.
Timothy Tréville (SD) är rädd för att Steen & Ström får för mycket inflytande över hur området kring Kyrktorget kommer att se ut. "Det är ju deras fastigheter och det är de som har pengapåsen", säger han.

Tomothy Tréville (SD) är djupt skeptisk till skisserna och är rädd för att Steen & Ström får för stort inflytande över vad som kommer att hända med centrum. SD var också det enda partiet som motsatte sig samverkansavtalet med Steen & Ström.

– Det vi ser i skisserna är att Steen & Ström försöker få ut så mycket som möjligt av fastigheterna. Men är det detta vi skulle vara stolta över att bygga? undrar han och svarar själv nej på frågan.

– När man nu har chansen att göra något nytt ska man göra det på människornas villkor, inte bara en flashig fasad som man ska visa upp. Lyssna på Partilleborna och låt dem bestämma.

LÄS MER: Mark Isitt: Endast spillror återstår av historiska Partille

Steen & Ström

Steen & Ström är ett internationellt företag som driver 18 köpcentrum i Skandinavien, varav fem i Sverige.

De svenska köpcentren är Allum i Partille, Galleria Boulevard i Kristianstad, Emporia i Malmö, Kupolen i Borlänge och Marieberg Galleria i Örebro.

Steen & Ström ägs i sin tur av det franska köpcentrumbolaget Klépierre, ett av Europas ledande köpcentrumförvaltare, och den holländska pensionsfonden APG, världens tredje största pensionsfond. Klépierres största aktieägare, Simon Property Group, är världens största fastighetsägare.

Källa: Steen & Ström

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.