Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Så kan den nya simhallen bli

Tre bassänger, äventyrsdel för de små och relaxavdelning föreslås bli några av elementen i den nya simhallen i centrala Partille. Nu är förstudien klar.

Den har tagit ett år och involverat flera aktörer, men nu är förstudien för Partilles nya simhall klar.

– Jag tror alla är glada att det verkar bli av. Det är verkligen efterlängtat att ha en simhall. Vi har haft workshops, medborgardialog och träffat intressegrupper. Vi har fått ett rejält underlag, så det känns som att vi kan tillgodose mångas önskan, säger Kristina Svensson, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Partille

I studien finns beskrivet en byggnad som ligger i centrum, vid arenan och Gamla Kronvägen, som ska ska inrymma tre bassänger. En av dem ska vara extra bred och 25-meter lång med tio banor. De två andra föreslås bli multibassänger, det vill säga något mindre med höj- och sänkbart golv. Kommunen har sedan tidigare bestämt att simhallen inte ska bli något regelrätt äventyrsbad, men i förstudien finns ändå ett cirka 500 kvadratmeter stort område som benämns äventyrs- och vattenbad.

– Det är en familjeavdelning med äventyrliga saker för barn upp till 12 års ålder. Det innebär inte jättehäftiga rutschkanor eller vattenfall, säger Kristina Svensson.

Hon tillägger att det också skulle kunna tillkomma exempelvis mobila hinderbanor för de något äldre under loven. Dessutom finns flera bastur och vilstolar vid en varmvattenbassäng med i studien, en så kallad relaxavdelning.

Prislappen: 475 miljoner

Allt går i linje med en tanke om att simhallen ska användas till friskvård.

– Det kan innebära mycket. Det kan vara vardagslyx och en plats att koppla av, men det kan också vara ett badhus där man motionssimmar flera gånger i veckan eller en mötesplats, rehab och ett ställe där barn lär sig simma, säger Kristina Svensson.

Totala byggarean är 8 000 kvadratmeter och prislappen beräknas hamna på 475 miljoner kronor, om det som står i förstudien faller i god jord hos politikerna.

– Förutom byggkostnaden tillkommer årliga driftskostnader och det måste man också tänka in i den totala kommunekonomin. För det är kommunen som betalar hela kalaset, säger Per Bäckström, kommundirektör i Partille.

LÄS MER: Så mycket kan Partilles nya simhall kosta

Entrékostnaden kan komma att landa på 110 kr för ett engångsbesök för en vuxen, om kommunfullmäktige väljer att anamma de beräkningar som presenteras i studien. Avgiften är baserad på vad andra simhallar i närområdet tar betalt.

Men vem som ska driva simhallen är ännu inte fastslaget. De tre alternativen är kommunen själv, ett kommunalt bolag (existerande eller nytt) eller en extern aktör. Det är en fråga som Kristina Svensson hoppas få svar på när studien nu skickas ut till kultur- och fritidsnämnden, Partillebos styrelse och kommunstyrelsen, för att de ska tycka till. Därefter arbetas materialet om och skickas återigen till Kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Kan stå klar 2024

Sen krävs en ändring i detaljplanen, eftersom området först skulle bebyggas med bostäder, och ansökan om bygglov innan byggstart. Just nu är planen att sätta spaden i marken 2022 och ha en färdig simhall två år senare.

– Det är ett önskat läge om allt går enligt plan, säger Per Bäckström.

Han tror att simhallen kommer betyda mycket för kommuninvånarna, orten och föreningslivet.

– Jag tror att det kommer att tillföra väldigt mycket. Den simhall vi har i dag sjunger på sista versen och då känns det extra angeläget.

Den bassäng som finns i Björndammen i dag är väl omhändertagen, konstaterar konsulterna i rapporten, men med sina 45 år på nacken har antalet besökare begränsats till 30 personer åt gången och även öppettiderna kapats. Trots allt hade Björndammen cirka 14 000 besökare förra året. Den nya simhallen är tänkt att ha öppet minst 90 timmar i veckan, det vill säga i snitt 13 timmar om dagen, och besökssiffran beräknas istället hamna runt 235 000 personer årligen, med människor både från Partille och de kringliggande kommunerna.

LÄS MER: Så blir det nya Åbybadet

Den nya simhallen

Förstudien är klar och nu ska kommunstyrelsen, Partillebos styrelse och kultur- och fritidsnämnden ta ställning till ett antal frågor. I december ska kommunfullmäktige sedan ta beslut. Det här finns bland annat med i studien:

En 25 meter lång och 25 meter bred bassäng med tio banor och läktare för 300 personer, för exempelvis motionssim och föreningsaktiviteter.

Två multifunktionsbassänger med höj- och sänkbart golv, en större på 150-200 kvadratmeter och en mindre på cirka 60-80 kvadratmeter.

Relaxavdelning med varmvattensbassäng, bastur och vilostolar.

Familjedel passande för barn upp till cirka 12 år, med rutschkanor och annan vattenlek.

Kostnadskalkyl som slutar på 475 miljoner kronor.

Beräkning av entréavgiften till 110 kr för vuxna, 95 kr för ungdomar och 65 kronor för barn 2-11 år.

Missa inte det senaste från Partille!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.