En stol sattes under dörrhandtaget till en äldres lägenhet på ett demensboende i Partille.
En stol sattes under dörrhandtaget till en äldres lägenhet på ett demensboende i Partille. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Blockerade dörren till äldre på demensboende i Partille

En stol blockerade en lägenhetsdörr på en demensavdelning där personalen isolerade de boende med anledning av risken för smittspridning av covid-19. Nu utreder kommunen om det handlat om tvångsåtgärder.

ANNONS
|

Dörren till en bostad på ett äldreboende i Partille kommun blockerades med en stol under handtaget. En annan anställd uppfattade att stolen ställts där för att hindra personen från att ta sig ut, men meddelade sin chef först dagen efter. Hur länge stolen stod där är dock oklart. Äldreboendets enhetschef anmälde sedan händelsen till kommunen.

– Det är ett direkt övertramp. Det är inte tillåtet att hindra någon från att komma ut från sin lägenhet, om så har varit fallet här. Det finns tydliga regler gällande tvångsåtgärder som vi skall följa. Nu är det viktigt att vi utreder och tittar på vad som skett, säger Daniel Pus, avdelningschef för äldreomsorgen i Partille kommun.

ANNONS

Kan anmälas till Ivo

Kommunens socialt ansvariga samordnare gör nu en utredning som ska visa hur det här har kunnat inträffa och om medarbetaren frångått de vanliga rutinerna eller misskött sig på annat sätt.

När utredningen är klar ska Partille kommun ta ställning till om de ska gör en så kallad Lex Sarah-anmälan, en anmälan om missförhållanden till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, eller om händelsen ska leda till andra åtgärder.

Kommer det bli en polisanmälan?

– Utredningen får påvisa vilka åtgärder det blir och vilka konsekvenser det här har fått för den enskilde, säger Daniel Pus.

En annan anställd agerade inte, då är det uppenbarligen minst två anställda som inte vet att man inte får låsa in personer. Vad tänker du kring det?

– Man skulle velat att den här personalen gått in och frågat om det här var som det skulle eller sagt att det ser konstigt ut, så hade man löst situationen direkt, säger Daniel Pus och tillägger att det kanske inte framgick omedelbart att det handlade om att en person blivit instängd.

LÄS MER:Vill minska äldreboendens bemanning – mitt under rådande coronakris

Anställde fått tillsägelse

Totalt var tre medarbetare involverade i händelsen. En av dem har slutat av andra orsaker och samtal har förts med de andra två, enligt Daniel Pus.

ANNONS

– Hur vi än vrider och vänder på det så är det en stol som står för dörren och det är inte lämpligt. Jag vet inte än om en person funnits i lägenheten eller ej. Utredningen får påvisa vad som skett och vilken allvarlighetsgrad det handlar om. Åtgärder och konsekvenserna blir därefter, säger han.

I det här fallet handlade det om en demensavdelning där människor skulle isoleras på grund av risken för smittspridning av covid-19 och personen som spärrades in ”promenerar gärna i korridoren, vilket försvårar isoleringen”, enligt avvikelserapporten.

Demensboenden har, enligt en enkät regionen nyligen sammanställde och som GP rapporterat om tidigare, drabbats av smitta i högre grad än andra boenden. ”Ett väntat resultat var svårigheten med att begränsa smittspridning på exempelvis ett demensboende. Distansering och isolering är en större utmaning på avdelningar för demenssjuka” skriver Smittskydd Västra Götaland.

LÄS MER:Hygienrutinerna som skulle rädda de äldre brast

Förstärka bemanningen

Då har det just handlat om svårigheten att isolera personer som har en tendens att vandra runt på sitt boende. Lösningen i Partille, istället för att spärra in personen, skulle ha varit att förstärka bemanningen, menar Daniel Pus.

– Har vi en person som är väldigt orolig så kanske man får gå ut och gå med den, sitta på rummet med den, man kanske får stimulera den så den inte blir orolig, säger han och tillägger att vissa personer kanske måste ha en anställd med sig hela tiden.

ANNONS

Är det inte svårt för personalen att hinna med om det är flera som är benägna att vandra?

– Den erfarenheten jag har är att det är få som har sådan problematik, ibland är det ingen som har det överhuvudtaget. Vi arbetar även kontinuerligt att förstärka bemanningen utifrån behov, säger Daniel Pus.

LÄS MER:Partille drar ner på äldreomsorgen – Personalen: "Helt galet"

ANNONS