Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

50-årig verkstad brann ner till grunden

Efter ett knappt dygns släckningsarbete i Mellby industriområde i Partille lämnade räddningstjänsten platsen.
Kvar fanns två totalt nerbrunna byggnader som inhyst ett 50 år gammalt verkstadsföretag.
– Det är hemskt. Gräsligt, säger en närstående till ägaren som GP varit i kontakt med.

Två totalt nerbrunna stålskelett står kvar där det på torsdagen härjade en våldsam brand. Det ryker fortfarande från några högar med metall och det luktar starkt av diesel, när GP besöker platsen på fredag förmiddag.

LÄS MER: Våldsam industribrand i Partille

Taket på byggnaden hänger delvis kvar på böjda balkar så räddningstjänsten vågar inte gå in på grund av rasrisken, men bedömer att det inte längre finns någon fara för spridning eller att elden ska ta ny fart.

Inne i det som tidigare varit en bil- och maskinverkstad vid namn LS Entreprenadservice syns rester av en svarv, några minilastare, en bilhiss med en bil i och gamla oljefat.

Utanför ligger flera bildäck som är till hälften smälta. Men byggnaderna runtomkring har klarat sig utan skador.

– Det är en tragisk brand. Mycket värden som förstörts. Maskiner bilar, fastigheter, säger räddningstjänstens insatsledare Jon Pile som är på plats för att lämna över ansvaret för brandplatsen till Partille kommun som äger marken.

På plats hela natten

Räddningstjänsten har arbetat med att släcka elden hela natten. Totalt har ett 40-tal brandmän varit inblandade i arbetet.

– En brand är alltid allvarlig men här står det ganska bra så det spred sig inte. Sen hade vi också gynnsamma förutsättningar med lite vind, säger Jon Pile.

– Nu har vi avslutat insatsen och kommunen tar över bevakning och skydd. Det kan flamma upp något, men det kommer inte att sprida sig. Det är ingen fara längre. Att spruta ut mer släckningsvatten nu är värre, säger han.

På plats är även Partille kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör Annika Billton. Hon gör en första titt för att bedöma brandens påverkan på miljön.

– Vid alla sådana här typer av verksamheter där det funnits kemikalier och oljor så är det alltid en risk för marken och luften. Och här finns det även risk för läckage ner till Säveån som har ett högt skyddsvärde, säger hon.

Hur allvarligt läget är kan hon inte avgöra i nuläget.

”Hela sitt yrkesliv hade han arbetat där”

Lite senare på dagen får GP kontakt med verkstadsägarens sambo. Hon berättar att hon fick ett samtal från sin sambo som var i verkstaden dagen innan precis när branden brutit ut.

– Han ringde precis när det börjat. Det brinner det brinner, jag ringer sen när jag vet mer, sade han.

När han försökte att släcka branden fick han i sig rök och fick åka med ambulans till sjukhuset där han spenderade natten. Men han ska efter omständigheterna må bra, berättar hans sambo.

Maskinverkstaden hade han haft på platsen sedan 70-talet, tror hon.

– Det är hemskt. Gräsligt. Hela sitt yrkesliv hade han arbetat där, säger hon.

Enligt räddningstjänstens insatsledare på plats har polisen beslutat att inte göra någon teknisk undersökning. GP har försökt att få det bekräftat från polisen, men de har inte kunnat ge besked om vad som händer i ärendet under fredagen.

På torsdagseftermiddagen uppgav polisen att det inte fanns någon misstanke om brott och att branden kommer att utredas som allmänfarlig vårdslöshet.

Utöver ägaren till verkstaden så ska ingen annan ha skadats i branden.

LÄS MER: Gasbuss brann vid Hjalmar Brantingsplatsen

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.