Tvingades strida i rätten när föräldrarna var sjuka.
Tvingades strida i rätten när föräldrarna var sjuka.

Pappan dog medan de stred i rätten

Medan syskonen stred i rätten för att få in sina sjuka föräldrar på äldreboende gick pappan bort. En månad senare fick de rätt mot kommunen.

ANNONS
|

– Det var skönt att få upprättelse, sägerGunnel Borgström.

Hon sitter vid köksbordet i lägenheten som ligger vackert på en höjd ute vid Sandarna. Hon går igenom papperna som ligger framför henne. En hög med byråkratiska beslut.Hon bläddrar fram till Lundby stadsdelsnämnd första avslag.

– Här står det om mamma och pappa. Socialtjänsten beskrevderas situation helt korrekt,de hade inte missförstått hur illa de hade det. Ändå sa de nej.

Gunnel Borgström ruskar på huvudet.

– Det kändes absurt.

GP har granskat de fall där stadsdelarna i Göteborg felaktigt nekat äldre plats på äldreboende. Ett av fallen rör Gunnel Borgströms föräldrar. I dag bor hennes mamma på ett boende i östra Göteborg. Egentligen sökte de boende för pappan också. Men han gick bort innan överklagandet gick igenom.

ANNONS

Det var under våren 2014 som processen tog sin början. Då var Gunnels pappa kraftigt dement och hennes mamma nästan helt blind och döv. Enligt Gunnel var det var tydligt att hemtjänsten inte räckte till. Bland flera incidenter minns hon när pappans blodtrycksmedicin gjorde honom dålig. Hemtjänsten reagerade inte när han rasade flera kilon i vikt. Men Gunnels syster anande oråd och åkte upp till föräldrarna. När hon såg hur sjuk pappan var åkte de direkt till akuten.

– Allting var så skört. Så fort det var något utöver det vanliga fungerade det inte med hemtjänsten, berättar Gunnel.

Till skillnad från pappan var mamman klar i huvudet. Men hon hade inte ork nog att ha hand om både hemmet och maken.

– Mamma är en orolig själ. Hon såg så dåligt att hon knappt kunde dra en kam genom håret utan att få hjälp, än mindre rå om pappa när han var så dement, säger Gunnel.

Eftersom föräldrarna bodde kvar i Borlänge beslöt familjen att de skulle ansöka om äldreboende här i Göteborg där både Gunnel och hennes syster bor.

– Det var jättejobbigt att sitta 50 mil ifrån dem och veta att de inte klarade sig själva.

Men biståndsenheten i Lundby avslog föräldrarnas ansökan. De ansåg att hemtjänsten räckte för att föräldrarna skulle leva säkert och tryggt.

ANNONS

– Jag blev chockad. Kunde de inte bara säga att de inte hade plats för dem, i stället för att hitta på att de inte hade skäl?

När personer utanför Göteborg ansöker om boende åker man inte upp och gör en egen utredning, förklarar Gunilla Johnsson, enhetschef för bistånd i Lundby.

Alla socialtjänstens ärenden är belagda med sekretess vilket gör att hon inte kan kommentera fallet med Gunnels föräldrar.

– Men vi går på hemkommunens utredning, och gör bedömningen utefter den.

Syskonen överklagade Lundbys avslag. Medan är ärendet tickade på i rätten blev pappan inlagd på akuten för rosfeber. Några veckor senare gick han bort till följd av hjärtproblem och allmän svaghet. Gunnel fick ringa till förvaltningsrätten och berätta att hennes pappa inte längre var i behov av boende.

– Det samtalet kommer jag aldrig glömma.

När det kommer till äldres hälsa kan allt hända, menar Gunilla Johnsson.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, men som biståndshandläggare vet man inte vad som kommer hända nästa vecka. Det kan se helt annorlunda nästa dag från när biståndshandläggaren gör bedömningen.

I mars förra året, en månad efter pappans bortgång, rev Förvaltningsrätten upp Lundbys avslag. Mamman har fått flytta in på ett äldreboende i Göteborg. Att få rätt till slut beskriver Gunnel som en lättnad.

ANNONS

– Det var som att få bekräftat att vi inte var galna som tyckte att de hade rätt att slippa bo hemma.

Läs mer: GP granskar rätten till omsorg

ANNONS