Anna Johansson (S) och Hampus Hagman (KD) debatterade om religiösa friskolor bör vara tillåtna i Sverige i GP:s monter på Bokmässan.
Anna Johansson (S) och Hampus Hagman (KD) debatterade om religiösa friskolor bör vara tillåtna i Sverige i GP:s monter på Bokmässan. Bild: Robin Aron

"Olämplig skola som bör stängas"

GP:s granskning av den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile har väckt starka reaktioner. Vid en direktsänd debatt i GP:s monter på Bokmässan var riksdagsledamöterna Anna Johansson (S) och Hampus Hagman (KD) överens om att just den skolan inte bör få fortsätta. Men sedan gick åsikterna isär.

ANNONS
|

– Man blir helt förstörd när man läser berättelserna i GP och jag blir förbannad över att det får fortgå. Det är ett svek från oss vuxna, menade Anna Johansson (S).

Riksdagskollegan Hampus Hagman höll med:

– En olämplig skola, den bör stängas! Och för att det här inte ska kunna upprepas måste Skolverket utveckla sitt arbetssätt och göra oanmälda besök.

Han delade dock inte Anna Johanssons syn på att alla religiösa friskolor borde förbjudas.

– Man kan inte dra alla religiösa friskolor över en kam, menade Hagman och framhöll LM Engströms gymnasium och Vasaskolan i Göteborg som goda exempel på kristna friskolor.

ANNONS

Fri från religiösa inslag

– Vi vill inte förbjuda friskolor generellt men skolan skall vara fri från religiösa inslag.Det är en principiell uppfattning som vårt parti har. Skolan ska berätta om alla religioner med sedan är det upp till var och en att välja, fortsatte Anna Johansson.

I GP:s granskning av Hällebergsskolan i Ljungskile vittnade ett stort antal före detta elever och församlingsmedlemmar om hur miljön fått dem att må mycket dåligt – så pass dåligt att flera av dem försökt eller övervägt att ta sina liv.

– Vi har haft kontakt med fler än 30 personer som hade erfarenhet av skolan och församlingen, det var viktigt att få en bred bild innan vi publicerade. I dag har vi pratat med över 40 personer, berättade GP: s reporter Michael Verdicchio, från scenen i GP:s monter.

Dottern försökte ta sitt liv

Med i samtalet på scenen fanns också Eva Lundell, mamma till fyra barn som tidigare varit elever vid Hällebergsskolan samt psykologen Marianne Englund, som själv har erfarenhet av att lämna Jehovas vittnen och i dag hjälper avhoppare från slutna miljöer via föreningen Hjälpkällan.

LÄS MER:Här är GP:s granskning av Hällebergsskolan

Eva Lundells äldsta dotter har mått väldigt dåligt. Hon lockades in i den slutna och religiösa miljön via lärare på Hällebergsskolan. En miljö där vuxna predikade för barn om att utplåna sitt inre och där alla sorters nöjen, så som musik, tv och umgänge utanför församlingen var förbjuden. En miljö där det egna jaget beskrevs som "Satans kropp" och där barn som en konsekvens fört anteckningar om att döda sig själva.

ANNONS

LÄS MER:Läxuppgiften: "Svartas" musik är satanistisk

– Hon försökte ta sitt liv, när jag hittade henne stod hon på en stol och hade hängt upp ett rep i en snara. Det har varit många jobbiga år men i dag mår hon bra och har lämnat det bakom sig, berättade Eva Lundell.

Eva Lundells dotter mådde under tiden hon gick på Hällebergsskolan så dåligt att hon försökte att ta sitt liv.
Eva Lundells dotter mådde under tiden hon gick på Hällebergsskolan så dåligt att hon försökte att ta sitt liv. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Så reagerar politikerna efter GP:s granskning

På frågan om vad hon skulle vilja säga till skolan och församlingen svarade hon:

– Ni vet att det jag säger är sant och den som säger något annat ljuger.

LÄS MER:Skolinspektionen granskar nu Hällebergsskolan

Skolinspektionen utreder

Många av anklagelserna förnekades av skolledningen men bara några dagar innan GP:s publicering valde församlingsledaren och rektorn att säga upp sig.

Med anledning av granskningen och ett antal orosanmälningar inledde Skolinspektionen en granskning för drygt två veckor sedan. Rapporten har ännu inte kommit.

ANNONS