GP har tagit fram bilannonser från de aktuella veckorna i januari och februari 2005. Men exakt vilken annons som familjen Bengtsson kommunicerade igenom till kidnapparna, kommer varken Klas Friberg eller GP:s tidigare chefredaktör ihåg.
GP har tagit fram bilannonser från de aktuella veckorna i januari och februari 2005. Men exakt vilken annons som familjen Bengtsson kommunicerade igenom till kidnapparna, kommer varken Klas Friberg eller GP:s tidigare chefredaktör ihåg.

Okända meddelandet som räddade kidnappade miljardärens liv

Nu berättar regionpolismästare Klas Friberg att Göteborgs-Posten hjälpte till rädda den före detta Siba-chefen Fabian Bengtssons liv - genom en bilannons. – Jag är full av beundran att GP kunde hantera det.

ANNONS
|

Det har kallats Sveriges mest dramatiska kidnappning.Morgonen den 17 januari 2005 överfölls den då 32-årigeFabian Bengtsson, son till den förmögne Bengt Bengtsson, utanför sitt hem i Göteborg. Han fördes bort och hölls sedankidnappad av tre män.Den 3 februari sammaårbeslöt kidnapparna att frige Fabian Bengtsson i Slottsskogen.

Under de 17dygn som hanvar bortfördfickgärningsmännen aldrig veta att polisen var inkopplade på fallet.När kidnapparna tog sin första kontaktmed föräldrarna var de nämligen tydliga med att polisen inte fick blandas in.Polisen var rädda att Fabian Bengtsson inte skulle klara sigmed livet i behåll om gärningsmännen förstod att föräldrarna polisanmält händelsen, berättar regionpolismästareKlas Friberg i senaste avsnittet av podcasten Förhandlingspodden.

ANNONS

Familjen Bengtsson, som äger Siba-koncernen, krävdespå fem miljoner euro och fem miljoner svenska kronor för att släppa sonen. Kidnapparna krävde att föräldrarna skullesvara på kravet genom att sätta in en bilannons i Göteborgs-Posten.

Nuavslöjar Klas Friberg att tidningen spelade en nyckelroll när det kom till räddaFabian Bengtssons liv. När kidnapparnas annonskrav kom till polisens kännedom var nämligenpressläggningen redan avslutad för dagen. Föräldrarna fick nej när de försökte få in annonsen som privatpersoner. Polisen hamnade i en minst sagtansträngd situation, berättarFriberg.

–Vi behövde få in den annonsen i morgondagens tidning,annars riskerade vi Fabian Bengtssons liv. I högsta grad bedömde vi att det var ett riktigt hot från kidnapparna.

Polischefentvingades därför spela ett högt spel. Han visste att han skulle behöva förklara hela historien förGöteborgs-Postens ägare för att de skulle få in annonsen så pass sent efter pressläggningen.Grejen var bara att tidningen inte fick lov att rapportera om något av det som Klas Friberg berättade.

– Då ska man måla detta i den kontexten att hur vi på polisenskötte denna kidnappning var det mest intressanta för massmedia i hela Sverige och delar av Europa.

Men Göteborgs-Postentryckte bilannonsen och bevarade polisens hemlighet.Tidningens dåvarande chefredaktör Jonathan Falck minns händelsen än i dag.

ANNONS

– Efter att ha funderat noga tyckte vi att det var ett så allvarligt läge i kidnappningen att vi gick med på polisens önskemål. Det var en liten annons som gick i alla tidningar vi tryckte den dagen och minns jag rätt var det en liten radannons, säger han.

I Förhandlingspodden förklararKlas Friberg hur tacksam han är för tidningensagerande.

– Jag är full av beundran att Göteborgs-Postenkunde hantera det i den situationen. Det räddade att vi kunde gå vidare i den processen som utmynnande i att Fabian Bengtssons liv räddades.

ANNONS