Nysvenskar firar julens gemenskap i Mölndal

ANNONS
|

På ett julpyntat långbord ligger ett tjugotal inpackade julklappar och väntar. Intill julklappsbordet sitter en ung kvinnaoch skriver i en mattebok samtidigt som hon äter från en papptallrik. Lokalen är nästan fullsatt.Några gör sina läxor ochpratar om hur veckan varit, andra äter löksilloch knaprar påpepparkakor med rosa kristyr. Det är julavslutning på språkcaféet i Mölndal.

- Åh, snälla, snälla kan vi inte få öppna? säger Vianna Naso, 6till Christina von Otter, samordnare förspråkcaféet i Mölndal.

Den bedjande blicken försvinner. Typiskt.

- Inte än, men snart. Viska spela julklappsspelet tillsammans om en stund. Då kommer du få en julklapp. Men först måste vi hämta två tärningar som vi kan spela med, förklarar Christina.

ANNONS

Kvällen ska förmedla gemenskap

Språkcaféet i Mölndal startades 2013 och har sedan uppstarten varit en mycket välbesökt mötesplats för människor som vill träna på eller lära ut svenska. Att årets språkcafé avslutas med en dekorerad julgran, porslinstomtar, julbuffé och julklappsspelhar ett tydligt syfte.

- Vår förhoppning är att denna kväll ska förmedla en enande gemenskap. På vårt buffébord finns allt från sill och vörtbröd till maträtter från olika länder som deltagare och volontärer tagit med. Alla ska känna sig delaktiga och välkomna. Här gäller inga speciella regler, säger Christina Von Otter.

Skratt och kramar. Några bord bort från julbuffén sitter ett tjejgäng som blivit goda vänner på språkcaféet. Snart, jullov. De konstaterar alla att de längtar efter att vara lediga. Men någon riktig ledighet verkar de inte få.

– Jag ska studera matte och SO under lovet. Om jag hinner ska jag baka också. Det blir nog lussebullar eller tårta, säger Maria Elmoved och rättar till den ljusrosa sjalen.

- Jag kommer att åka till Sundsvall med min familj.Där bodde vi under vår första tid i Sverige. Åh, jag hoppas verkligen att det är massa snö där. Om det är det ska jag göra en stor snögubbe, sägerFarah Alayed.

Önskar sig en lägenhet i julklapp

En ny mobiltelefon, en klänning, snö, en egen julgran, en lägenhet och choklad. Deltagarnasjulönskningarna är många. Vid bordet intill tjejernas sitter Farahs mamma Saana Abdullah Alokla.

ANNONS

- Vi kommer båda från Syrien. Nu är vi grannar. Hon ger en julklapp till mig och jag en till henne, säger Saana Abdullah Aloklaochoch klappar på grannen Haifa Eisos hand.

Hamidullah Saberi vid bordet bakom sköljer ner senapssillen med glögg och lussekatter. Han önskar sig egentligen inte någonting. Men om han får drömma önskar han sig en lägenhet.

- Men det blir väldigt svårt att slå in, säger han och skrattar.

Om han inte kommer vara bokad på äldreboendet som han jobbar på kommer han att fira jul tillsammans med sin kontaktfamilj. Någon ropar. Julklappsspelet ska börja. Äntligen. De första tärningarna kastas och en efter en delas julklapparna ut. Vianna Nasro, 6 trycker sig fram mellan människorna runt bordet. Om hon får önska vill hon att det ska finnas choklad inuti hennes paket.

ANNONS