Vilket ansvar har jag för det ökande hedersvåldet?

Ingen kan ha missat Fadimes varningar, skriver Joakim Lamotte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Jämställdhetsministern uppmanar män att ta ansvar för hedersvåld” är rubriken på den artikel i Aftonbladet, 27/9-2017, där Åsa Regnér intervjuas med anledning av det ökande hedersvåldet i Sverige. Enligt artikeln har exempelvis de hedersrelaterade rättsfallen som når domstol ökat med 50 procent sedan 2015 och dessutom sker en kraftig ökning av antal samtal till den nationella telefonlinjen för hedersrelaterat våld och förtryck.

Intervjun med Åsa Regnér fick många att reagera med ilska, men personligen blev jag mest förvirrad över vilket ansvar jag förväntas ta för att minska det ökande hedersvåldet. Självklart är det bra om män tar ställning mot hederskultur, men exakt vad är det vår jämställdhetsminister menar att jag, i egenskap av man, skall göra?

ANNONS

Enligt en kartläggning gjord av Nationella Kompetensteamet hade var tredje kvinnomord förra året hedersrelaterad bakgrund, och Göteborgs-Posten har i en granskning identifierat minst 527 barn som omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik de senaste tio åren. Nästan hälften av dessa riskerade att bli bortgifta mot sin vilja. Samtidigt uppskattar docent Astrid Schlytter vid Stockholms universitet, en av landets främsta experter på hedersproblematik, att 240 000 unga lever under hedersförtryck i Sverige.

- Vi tror att var tredje elev med utländsk bakgrund lever under hedersrelaterade familjenormer, säger hon i Aftonbladet 29/5 – 2017.

Det får mig att tänka på Fadime Sahindal som 2001 stod i Sveriges riksdag och slog larm om hedersvåld. Året därpå mördades hon av sin pappa och kom att bli en symbol för kampen mot hedersvåld i Sverige. Eftersom Åsa Regnér under den här tiden jobbade som politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen och som planeringschef hos jämställdhetsministern under Göran Perssons regering, håller jag för sannolikt att hon inte kan ha undgått vad Fadime Sahindal varnade för. Rimligtvis finns det inte en enda politiker i Sverige som kan ha missat det som Fadime berättade om.

Nu, 16 år efter Fadimes tal i riksdagen, är Åsa Regnér jämställdhetsminister och uppmanar män att ta ansvar för hedersvåldet. Personligen tar jag som man gärna ansvar, om jag bara visste hur. Hur skall jag stoppa oskuldskontroller, könsstympning, barngiftermål, tvångsgifte och hedersmord? Det får Åsa Regnér gärna förklara. Sedan kan hon även förklara varför hon och hennes politikerkollegor, både till höger och vänster, har låtit det gå så här långt? Efter Fadimes tal i riksdagen kunde man ha trott att hedersvåldet skulle minska i Sverige, men det blev precis tvärtom. Hur ser jämställdhetsminister Åsa Regnér på sitt eget ansvar för detta? Har hon rannsakat sig själv överhuvudtaget?

ANNONS
ANNONS