Sverige har alltid gått sin egen väg

Kanske är Sverige världens bästa land – som eventuellt har tagit världens sämsta beslut? Det vet vi inte än. Under tiden fortsätter vi förbrylla, fascinera och förarga, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vilken otrolig tid det är att vara svensk. Märker du det? Att hela världens blickar är riktade hit och utnyttjar oss för egna politiska syften. Det är så fascinerande att jag har satt upp ett antal bevakningar på allt som internationella medier skriver. Det är mycket.

New york times skriver ett långt reportage om Sverige varje vecka – minst! BBC, CNN, Spiegel – alla gör Sverige och vår coronastrategi till en följetong.  Australiska ABC gör ett storögt videoreportage om hur Tegnell ständigt flankeras av säkerhetsvakter vid promenader mellan myndigheternas byggnader. När spanska El pais ska skriva berättelsen om Sverige hyr de in tecknare som ritar karikatyr av Anders Tegnell.

ANNONS

Otroligt. En tjänsteman som knappt kan rätta till kragen har blivit ett av pandemins kändaste namn! En portugisisk journalist jag fick kontakt med berättade att varje gång hans tidning skriver om Sverige får de en trafiktopp. Alla vill läsa om oss! Vad som helst! För vad som egentligen är sant tycks spela mindre roll.

Ena stunden är vi ett idiotland som varken räddat liv eller ekonomin. Andra stunden är vi ett föregångsland som världen borde inspireras av. Ibland kan vi vara både och – från samma person. Donald Trump har både varnat för Sverige och hyllat Sverige. Ibland under samma dag. Häromdagen tyckte Trump att USA bör lära av Sverige, eftersom vi hållit skolorna öppna. Och eftersom Trump vanligtvis upplevs gissa kring det mesta, förutsatte debattörer att så var fallet även nu och plötsligt kunde man följa hur hela landets debattörer killgissade fram sanningar om varför Trump hade fel även just denna gången. Fascinerande.

Är det så här Greta Thunberg känner sig? Att slå på datorn är att läsa påståenden så långt från verkligheten att det blir mer underhållande än upprörande!

För att inte tala om hur vi svenskar reagerar i allt det här. En reporter från Business insider ringde mig i veckan för att fråga varför en majoritet ställer sig bakom Sveriges strategi, trots de höga dödstalen. Jag hör mig ge den ena förklaringen efter den andra och förstår hur det låter. Som ett sektbarn som greppar efter varje halmstrå till förklaring. Så jag försöker istället förklara att det här är ett slags normaltillstånd. På ett sätt har vi alltid varit avvikande. Vilket varje svensk som varit utomlands vet.

ANNONS

Chocken vi skapar när vi berättar om vårt skattetryck, föräldraledighet och att staten bestämmer när vi får köpa alkohol. Eller att vem som helst får tälta nästan överallt utan att be om lov. Ja, vi är konstiga, men vi är också övertygade om att bakom alla eventuella uppoffringar finns goda syften. Vi är vana vid att förhålla oss försiktigt, söka oss till neutral, vetenskaplig grund. Låta opolitiska myndigheter vägleda, snarare än politiska nycker styra.

Det gör oss extremt unika just nu. Kanske till världens bästa land? Som eventuellt har tagit världens sämsta beslut. Det vet vi inte än. Men under tiden fortsätter vi förbrylla, fascinera och förarga vår omvärld.

ANNONS