Skolarbete måste gå före sociala medier

Svårt att förstå föräldrar som vill att barnen ska slippa läxor, skriver Joakim Lamotte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ibland är det svårt att förstå sig på vissa föräldrar. Senast var det pappan som i ett uppmärksammat Facebookinlägg uppmanade föräldrar att inför terminsstart skriva lappar till barnens lärare med texten: "Hej! Mitt barn får inte ta med sig läxor hem i höst. Hoppas detta underlättar både för dig som lärare och för mitt barn."

Någon borde berätta för den här pappan att vi lever i en tid där lärare vittnar om att allt större del av deras arbetstid går åt till att hantera föräldrar som river upp himmel och jord när deras barn inte presterar i skolan. Men istället för att ta ett snack med sina barn, vilket var brukligt förr i tiden, lägger föräldrarna numera all skuld på läraren. Och därtill kommer krav på att eleverna inte skall behöva få läxor.

ANNONS

En mamma jag kom i kontakt med för ett tag sedan ondgjorde sig över att hennes son minsann blev så stressad när han fick läxor. Därför hade hon ringt skolan med krav om att sonen skulle slippa få med sig skolarbete hem. Att stressen kunde bero på att han satt och spelade tv-spel eller kollade sociala medier dygnet runt verkade inte föresväva mamman i fråga.

Visst är det så att många ungdomar är stressade idag, men inte fasen beror det på att de får för många läxor. Antalet läxor som barn får i dag kommer inte i närheten av hur det såg ut för oss som gick i skolan på 90-talet och tidigare. Snarare beror mycket av dagens stress på att barn tidigt i livet utvecklar ett ohälsosamt beroende av sociala medier, vilket de flesta som jobbar med ungdomar kan vittna om.

En lärare berättade för mig nyligen att flera av hennes elever bad om att få slippa åka med på en studieresa utomlands, eftersom de var oroliga för att inte hitta wifi och därmed inte kunna uppdatera sig på Snapchat. Hon förklarade också att många av hennes elever ofta kommer uttröttade till skolan eftersom de ligger vakna på nätterna och knappar på sina mobiltelefoner. En del kan knappt hålla ögonen öppna i skolan och får inget gjort. Hur skall de då någonsin nå målen om jag inte ger dem hemläxa, undrade denna lärare?

ANNONS

Nej, ibland är det, som sagt, svårt att förstå hur vissa föräldrar resonerar. Vore det inte bättre att göra barnen medvetna om att de faktiskt har ett stort eget ansvar för att sköta sina studier, vilket innebär att skolarbete måste gå före Instagram och Snapchat? Kanske borde föräldrar istället, nu inför terminsstart, skriva lappar till lärarna med texten: ”Hej, jag lovar att göra allt för att mitt barn skall prioritera skolan framför sina mobiler. Om mitt barn pillar på sin telefon under lektionstid får du beslagta den och om mitt barn inte sköter uppgifterna i skolan är det helt okej att ge hemläxa. Hoppas detta underlättar både för dig som lärare och för mitt barn.”

ANNONS