"Schyman avfärdar folk från landet som mindre vetande"

Människor som bor på landet avfärdas som icke tänkande som inte begriper sitt eget bästa, skriver Joakim Lamotte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att kalla Gudrun Schyman för feministisk ikon är ingen överdrift och få har genom åren hörts lika tydligt i debatten som hon. Som talesperson för Feministiskt initiativ har hon fått en upphöjd status bland, framför allt, den moderna och genusmedvetna medelklassen i våra storstäder. Det är även inom denna målgrupp som Feministiskt initiativ har sitt starkaste fäste.

På landsbygden däremot är det få som är intresserade av hennes politik. Detta är hon medveten om och efter ett av sina väckelsemöten häromveckan gav hon sin syn på saken i en intervju med Dalarnas Tidningar 16/9-2016:

Att vara feminist ute på landsbygden, menar Gudrun Schyman är betydligt svårare på grund av kunskapsnivå och normer.

ANNONS

- Det kan vara mycket tuffare att vara på landet, man blir attackerad och ifrågasatt på olika sätt. Helt enkelt för att kunskapsnivån är lägre om vad det handlar om.

Gudrun Schyman menar att landsbygden ratar hennes politik på grund av bristande kunskapsnivå och ger, på sätt och vis, därmed nytt liv åt Anna Kinberg Batras gamla devis att Stockholmare är smartare än lantisar. Och om man får tro diskussionerna i olika feministiska forum på Facebook, verkar det råda konsensus om att den bristande begåvningen hos landsbygdens befolkning utgör ett stort hot mot feminismens framskridande i Sverige.

För egen del är jag uppvuxen på landsbygden och kan visserligen hålla med om att det inte drällde av genusvetare där jag bodde. Samtidigt stör det mig att det har blivit så okontroversiellt att avfärda folk på landsbygden som icke tänkande människor som inte vet sitt eget bästa. Att det skulle kunna vara så att människor helt enkelt har andra prioriteringar på landsbygden än vad Feministiskt initiativ kan erbjuda verkar inte ha slagit Gudrun Schyman. När man brottas med avfolkning, arbetslöshet, låga mjölkpriser, lantbruk som går på knäna, avveckling av allt från polisstationer till vårdcentraler, då kanske man väljer andra frågor än Södertörnska idéer om exempelvis könsneutrala pronomen i barnböcker eller triggervarningar och trygga rum för att ingen skall känna sig kränkt. Sådant som vissa spjutspetsfeminister idag verkar se som jämställdhetens allra viktigaste frågor.

ANNONS

En annan sak värd att notera angående Gudrun Schyman är att jag aldrig hört henne tala på liknande vis om bristande feministisk analys i svenska förorter. Medan många andra kvinnor gått ut de senaste åren och slagit larm om hedersförtryck har det varit pinsamt tyst från Gudrun Schyman och hennes parti. Tydligen är vissa platser i Sverige mer bekväma att rikta kritik mot än andra. Min analys tvingas tyvärr bli att Gudrun Schyman har gått från att en gång i tiden prata om jämställdhet på ett folkligt vis till att numera endast tala till de närmast sörjande.

ANNONS