Orimligt att anmälda våldtäkter inte utreds

Poliser vittnar om hur högarna med våldtäktsärenden bara växer, skriver Joakim Lamotte.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Förra veckan granskade jag ett fall där en tolvårig flicka anmält att hon blivit våldtagen, misshandlad och hotad till livet på en toalett på stationshuset i Stenungsund. Trots att polisen visste vem den misstänkte gärningsmannen var hade de två månader efter händelsen inte ens förhört honom. Flickans mamma menar att dottern fått hela tillvaron förstörd och när jag får tag på den ansvarige utredaren hos polisen säger hon att de helt enkelt inte hunnit börja jobba med fallet än. De har för många ärenden och för lite personal, menar hon.

"Tappat all tilltro till svenska rättsväsendet"

Att det inte finns personal nog att hinna utreda våldtäkter blev även svaret då jag avslöjade att polisen i våras, på knappt två månader, inte hade börjat arbeta med ett fall där en tjej blivit gruppvåldtagen i Uppsala. Trots att polisen hade en video där våldtäktsmännen filmar sig själva medan de förgriper sig på en utslagen tjej hade de inte ens tittat på klippet när jag fick tag på utredaren.

ANNONS

Sedan jag började fokusera på att jobba mot sexualbrott blir jag varje vecka kontaktad av våldtagna tjejer eller deras anhöriga som berättar om nedlagda utredningar eller orimliga handläggningstider. En mamma berättar att hennes dotter blev våldtagen i februari och undersöktes för att få fram DNA från gärningsmannen. Nu är det september och ännu har inget svar kommit från provtagningen. Mamman skriver till mig att både hon och dottern är upprivna och har tappat all tilltro till svenska rättsväsendet.

Poliser vill berätta

Även poliser hör av sig och vill berätta om situationen inom deras yrkesgrupp. De vittnar frustrerat om hur högar med våldtäktsärenden växer sig allt större, medan de kämpar för att hinna med. Faktum är att antalet anmälda våldtäkter ökade med 13 procent förra året, samtidigt som fler poliser slutar och allt färre brott klaras upp. Varje dag läggs 13 våldtäktsärenden ner i Sverige och det är faktiskt helt orimligt.

Inte en kris?

Samtidigt har Stefan Löfven gått ut och sagt att vi inte har någon poliskris. Vad är då detta om inte en kris? Är det inte en krisnär man efter två månader inte har förhört en person som är misstänkt för att ha våldtagit en tolvårig flicka? Eller när man efter två månader inte ens har tittat på en film där det går att identifiera flera män som gruppvåldtar en utslagen tjej på ett hotellrum?

ANNONS

Hur många fall måste fram i ljuset innan ni makthavare inser att vi har en kris utan dess like? Hur många kvinnor måste offras innan ni inser att det är dags att tala klarspråk och agera? Om ni inte vill svara på de frågorna har ni inget i maktens korridorer att göra.

ANNONS