Mer vaccinering, mindre vaccination

Vaccinering eller vaccination – ja vad heter det egentligen? Och är det någon skillnad på innebörden? Språkvetare Lars-Gunnar Andersson reder ut.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Svenskan har några olika sätt att göra substantiv av verb. Verbet dissa ’nedvärdera’ är ett ganska nytt ord i svenskan. När vi ska göra ett substantiv av det här verbet, ges tre möjligheter: diss, dissning eller dissande. Det senare alternativet är det mer verbala: hans ständiga dissande. De två första är mer sakbetonade: en rejäl diss/dissning.

Ändelserna -ning och -ande är produktiva avledningsändelser som gör substantiv av verb, där -ande är den som har mest kvar av verbbetydelsen. Jämför till exempel spelning och spelande, eller sökning och sökande.

ANNONS

Kortavledning

Varianten diss kallas kortavledning; i stället för att lägga till en ändelse tar man bort ett avslutande -a i verbet, till exempel köp bildat till köpa.

Vi har i svenskan även andra knep för att göra substantiv av verb, till exempel med -else: rökelse, födelse, böjelse. Eller med -tion: rotation, legitimation, adoption.

De flesta ord på -tion är inlånade, även om det ibland kan vara svårt att avgöra om ordet är inlånat eller skapat på svensk botten.

Det vi kan se i dagens svenska är hur gamla ord med ändelsen -tion ofta ersätts med svenska nyskapelser på -ing och -ning.

Ibland säger och skriver man vaccinering av 16-åringar, ibland vaccination av 16-åringar. Under det senaste året har vaccination och vaccinering hört till de mer frekventa orden i nyhetsrapporteringen, och hundratals gånger har jag tyckt att man borde sagt vaccination i stället för vaccinering.

Akademiska formuleringar

I den akademiska världen finns en packe ord på -tion. När en doktorsavhandling ska försvaras, anordnas en disputation med tillhörande opposition. Sedan kan doktorsvärdigheten bekräftas och firas vid en högtidlig promotion. Orden disputation, opposition och promotion har på senare år fått konkurrens av disputering, opponering och promovering. Äldre akademiker gläds inte åt dessa förändringar. Det spelar ingen roll att orden är bildade enligt produktiva svenska ordbildningsregler. Det heter ju disputation, opposition och promotion. Så har det varit, och så ska det vara, menar man.

ANNONS

Ett exempel från en tidningsartikel: ”en illa planerad omorganisering”. Min språkkänsla förordar omorganisation. Eller vad sägs om ett reklamerbjudande om juldekorering. Visst är det juldekorationer vi köper.

Detta är de produktiva ändelserna som alla har tillgång till, och språkbrukare strävar efter regelbundna mönster.

De två orden motivering ’skäl’ och motivation ’drivkraft’ utgör ett specialfall. Här används ibland motivation i stället för motivering, speciellt vid prisutdelningar: och motivationen lyder.

Men det vanliga är alltså att ord bildade med ändelserna -ing och -ning breder ut sig. Detta är de produktiva ändelserna som alla har tillgång till, och språkbrukare strävar efter regelbundna mönster.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS