Joakim Lamotte: Jag hyllas medan tjejer kallas hora

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var inte första gången som jag såg det hända, och inte heller första gången som jag ingrep. I filmklippet beskrev jag hur det här beteendet är en del av en struktur i samhället som vi måste jobba med. Att det måste börja med oss föräldrar och att det framför allt är vi pappor som har ett ansvar för att vara bra förebilder för egna och andras söner. Det är enda vägen om vi ska få till en förändring, om vi vill leva i en värld där kvinnor inte blir tafsade på eller kallade för horor i skolkorridoren, och där ett nej verkligen är ett nej.

ANNONS

Jag har sagt att jag alltid kommer fortsätta kriga för att snubbar skall fatta att sexuella trakasserier aldrig är ett skämt, eftersom jag vill att mina döttrar skall växa upp i ett samhälle där de kan känna sig trygga och lita på att killar behandlar dem väl.

Filmklippet gjorde succé på Facebook. Det har i skrivande stund 750 000 visningar, och jag har drunknat i tusentals mejl, meddelanden, sms och telefonsamtal. Folk har hyllat mig och kallat mig modig som vågar stå för vad jag tycker. De säger att jag är en förebild och att jag gör skillnad i samhället.

Tjejer har delat med sig av berättelser som fått mig att koka inombords, samtidigt som pappor har sagt att de fått sig en rejäl tankeställare. De lovar att i framtiden tänka på sitt eget beteende, och skall börja prata med sina söner om vad som är rätt och fel. Hyllandet verkar inte veta några gränser och responsen kommer från både män och kvinnor. Dessutom har jag inte, i något meddelande, fått vare sig hat eller hot. Tack för det!

Tyvärr bleknar dessa glada tillrop när det slår mig vad som skulle ha hänt om en tjej lagt ut ett liknande filmklipp. Då hade hon i stället drunknat i mordhot och sexuellt hat från män i sociala medier. Fråga närmsta tonårstjej med en blogg om ni inte tror mig. Eller den 17-åriga artisten Zara Larsson. När jag, som man, påtalar hur illa en del snubbar beter sig blir jag älskad, men om en tjej säger något sådant övergår kärleken till hat. Jag vet inte vad det beror på, men jag vet att det måste få ett stopp. Det är hyckleri när folk i ena stunden hyllar civilkurage, för att i nästa andetag skriva anonyma sexistiska kommentarer till unga tjejer som lika gärna skulle kunna vara deras döttrar.

ANNONS

Så länge kvinnor inte kan säga samma saker som en man utan att bli kallade horor och hotas med våldtäkt, så är hyllandet av mig tyvärr inte så mycket värt. De som sprider det sexuella hatet är inte mycket till människor. Vi måste bli bättre än så. Mycket bättre.

Se också:Lamottes videoilska mot unga killar

ANNONS