Emanuel Karlsten
Emanuel Karlsten

Inte konstigt att Nobelkommittén nobbar SD

Att sverigedemokrater inte bjuds på Sveriges finaste Nobelfest kan tyckas konstigt. Tills man synar deras första dagar som regeringsunderlag i Sveriges riksdag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

“Att vi skulle befinna oss i en klimatkris anser jag saknar vetenskapligt stöd”, sa SD:s nyinvalda rikdagsledamot Elsa Widding i sin första riksdagsdebatt, 19 oktober. Jag vet inte om det behöver tydliggöras, men det är alltså ett verklighetsfrånvänt påstående. En uppfattning som bara kan odlas i de allra mest ljusskygga och isolerade delarna av internet. Och det är också där Elsa Widding hämtat mandat för att framföra dessa åsikter i Sveriges mäktigaste församling. För det var där Sverigedemokraterna identifierade henne som ett slags alternativt stjärnskott.

På avstånd är det enkelt att se en rekryteringslogik. Det går att följa via de digitala konton som skapats och de reaktioner de vållat. Datapunkter som rimligtvis uppfattats som attraktiva för Sverigedemokraterna och därför ska rekryteringen av Widding ses som just strategisk. Men också vetenskapsfientlig: För partiet är djupt medveten om vad man rekryterat.

ANNONS

”Du behöver inte bry dig om klimatet”

14 februari 2020, strax innan pandemin bröt ut, publicerade Elsa Widding ett första klipp på den då nystartade Youtubekanalen “Klimatkarusellen”. Det var välplanerat. Det första klippet kallas “introduktion” och säger sig gå till botten med ifall det vetenskapen larmat om i decennier verkligen är sant. Det gick bra för Widding redan från början, klippet fick tiotusentals visningar. Hon producerade ett bekvämt alternativ till allmänheten: Du behöver inte bry dig om klimatet, eftersom temperaturen alltid går upp och ned. Och bekvämlighet älskar den lata allmänheten, särskilt om alternativet är att vi behöver offra något.

Widding – som har en civilingenjörsexamen från Chalmers i väg- och vattenbyggnad – fortsatte publicera sig, och samlade drygt 20 000 visningar per video. Ett gott betyg för innehåll som har en mer föreläsande natur. Under hennes första år på Youtube placerade hon sig bland de 500 största Youtubekanalerna i Sverige, enligt Maktbarometern. Men 2021 hände något. Hon fick större publik, började rikta hårdare kritik mot etablerade medier och fick en bredare publik. Framför allt upptäckte Sverigedemokraterna henne. Hon bjöds in till partiets nya tv-kanal, Riks, där hon gjordes till profilgäst och expert.

Ändå en del av etablissemanget

Att Widding sedan sin examen på Chalmers hunnit arbeta på många stora energiföretag och dessutom en period på näringsdepartementet gjorde henne högintressant. Det gav en legitimitet till idén om att man kunde tänka annorlunda och ändå vara en del av etablissemanget.

ANNONS

Hösten 2021 hade hennes Youtubekanal klättrat över 200 placeringar och var den 215:e mäktigaste i Sverige. Och några månader senare, i februari 2022, presenteras hon i Sverigedemokraternas tv-kanal Riks som riksdagskandidat för partiet. Varför? För att SD har den bästa klimatpolitiken, svarar Widding.

Det här är alltså bakgrunden till att Widding i oktober förklarar att Sverige inte befinner sig i en klimatkris. Som om klimatet vore en åsikt, inte ett vetenskapligt faktum.

Men det är utifrån denna retorik hon rekryterats, det är utifrån detta partiet nu fortsätter att lyfta fram henne i deras publika kanaler. Och när Maktbarometern sammanfattade 2022, hade Widdings klimatförnekande kanal klättrat ytterligare 74 placeringar och låg bland de 150 största i Sverige.

Med bakgrund av det är det inte särskilt konstigt att världens mest vetenskapstillvända forum – Nobelkommittén – ger Sverigedemokraterna nobben.

Mer anmärkningsvärt är i så fall att detta parti utgör stommen för det som nu är Sveriges regeringsunderlag.

LÄS MER:Miljöministerns attack mot SD: ”Vetenskapsförnekande”

LÄS MER:Åkesson: Skulle inte komma om jag blev bjuden

LÄS MER:Jimmie Åkesson portas från årets Nobelfest

ANNONS