Har barnen tråkigt? Läs en barnbok från ett annat land med dem. Eller läs högt ur Nils Holgersson. Har du själv tråkigt? Läs en thriller eller en kärleksroman. Har du mobil eller platta med dig kan du alltid få tag i en bra bok.
Har barnen tråkigt? Läs en barnbok från ett annat land med dem. Eller läs högt ur Nils Holgersson. Har du själv tråkigt? Läs en thriller eller en kärleksroman. Har du mobil eller platta med dig kan du alltid få tag i en bra bok. Bild: EVA WIESELGREN

Här hittar du gratis e-böcker

Smattrar regnet mot rutan i torpet? Eller sitter du i skuggan under en palm och känner dig ensam? Var du än är på semestern finns ett bra sätt att slippa ha tråkigt: Läs en bok. Här är tips på hur du hittar bra gratis e-böcker till platta eller mobil.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Elektronisk text tar nästan ingen plats, du kan hämta en bok på några sekunder och bära hur många som helst med dig.

De flesta smartphones har så stora skärmar att de går bra att läsa böcker från. Ännu bättre går det från en Ipad eller Androidplatta eller en läsplatta med elektroniskt bläck.

När du laddar ned e-böcker ska du välja formatet epub om det finns. Pdf är bara bättre om det är bilderböcker. Med epub kan du ändra storleken på texten så att det passar dina ögon och din skärmstorlek. Då kan du läsa bekvämt utan att behöva zooma för att se bättre.

ANNONS

Det finns på några sajter också möjlighet att läsa online, i webbläsaren. Det är ett sämre alternativ.

Vill du inte betala för läsningen är biblioteket bäst plats att börja på. Du måste skaffa ett bibliotekskort med pinkod om du inte redan har ett. Sen kan du gå in på bibliotekets sajt när som helst och låna. Låneböckerna har ett kopieringsskydd, Adobe DRM, som kräver att du har ett konto hos Adobe och ett läsprogram som kan hantera skyddet. På Android är appen Aldiko bra, på Iphone och Ipad kan du välja Bluefire reader.

Det här är krångligt, men bara första gången. Det finns detaljerade anvisningar på bibliotekets sida. En del bibliotek har en app att läsa från. Du får låna två böcker i veckan. Du behöver inte lämna tillbaka dem, de tar slut när lånetiden är ute.

Vill du läsa på engelska och har lånekort i Göteborg är appen Libby perfekt. Här behövs inget Adobe-konto. Libby har också en del svenska e-böcker. Du loggar in med lånekortsnummer och pinkod och läser i appen.

Har du glömt skaffa lånekort kan du ändå hitta gratis läsning. På litteraturbanken.se finns svenska klassiker att hämta. Kanske dags att dyka ned i Hemsöborna igen? Eller Nils Holgerssons underbara resa?

ANNONS

Fler böcker på olika språk som är fria för nedladdning på grund av sin höga ålder hittar du på gutenberg.org.

childrenslibrary.org finns barnböcker från hela världen på många språk att läsa i webbläsaren.

Ett annat ställe att hitta gratisläsning på är Wattpad, en social tjänst för amatörförfattare.

ANNONS