Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör
Gui Congyou, Kinas Sverigeambassadör Bild: Anders Ylander

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist: Vi bemöter påtryckningarna med kunskap och journalistik

Krisen mellan Sverige och Kina är mediernas fel. Det menar Kinas ambassadör som tycker att GP är för negativa till det stora landet i öst. Det kommer han få fortsätta att tycka, att granska Kina och dess kopplingar till Västsverige har aldrig varit viktigare.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I onsdags sa den kinesiska ambassadören Gui Congyou till GP att Kina kommer att införa handelsrestriktioner mot Sverige på grund av regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. I samband med intervjun som GP publicerar på fredagen riktade Congyou också hård kritik mot svenska medier och var extra kritisk mot Göteborgs-Posten.

Den här typen av påtryckningar från den kinesiska ambassaden mot medier i Sverige har blivit allt vanligare den senaste tiden.

Han menar att för många artiklar om Kina är negativa, mer specificerad än så är inte kritiken och det gör den svår att svara på. Men det stämmer att GP har granskat kinesiska intressen i Göteborg. Under året så har vi publicerat artiklar om både Volvo Cars arbetsmiljö och Geelys storaffärer på Norra älvstranden. Kanske uppfattas det som ”negativa” artiklar om man inte är van vid en fri press. Den här typen av påtryckningar från den kinesiska ambassaden mot medier i Sverige har blivit allt vanligare den senaste tiden. Bland annat har uttalanden gjorts där man pekat ut enskilda journalister eller tidningar som ambassaden menar sprider felaktigheter.

ANNONS

I SR:s Medierna togs frågan nyligen upp och då intervjuades Sarah Cook, Kinaanalytiker på den amerikanska demokrati- och människorättsgruppen Freedom House. Enligt henne sticker Kinas agerande mot pressen i Sverige ut. I andra länder händer det vid enstaka tillfällen men den här typen av ihärdigt och långtgående kampanjande verkar det inte finnas motstycke till i andra länder.

Exakt varför Sverige behandlas annorlunda är oklart men vad som däremot är säkert är att GP framöver inte på något sätt kommer att minska granskningen av Kina och dess inflytande i Sverige. För vårt uppdrag är att granska makten och makt har verkligen Kina i Västsverige i dag. Förutom ovan nämnda Volvo Cars, en av Göteborgs största arbetsgivare, har allt fler bolag tagits över av kinesiska intressen. I april 2018 köptes exempelvis fiskeexportören Bröderna Hansson upp av det kinesiska konglomeratet Huitai.

Nu verkar det som att Kina tycker att de ska kunna använda sin makt och inflytande till att tysta kritiker. En ytterst oroväckande och skrämmande trend. För att kunna stå emot sådana påtryckningar gäller det att ha kunskap och därför är det viktigt att vi har reportrar som Tobias Andersson-Åkerblom som förutom stora kunskaper om Kina pratar språket flytande.

ANNONS

LÄS MER: Här är Göteborgsbolagen som har köpts av kineser

Nu verkar det som att Kina tycker att de ska kunna använda sin makt och inflytande till att tysta kritiker.

Kina rankas i dag på plats 177 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsranking och det är sällan kritik mot regeringen på något sätt publiceras i landet. Kinas ambassadör Gui Congyou säger i vår intervju att Sveriges yttrandefrihet inte är mycket värd eftersom deras debattartiklar inte har publicerats i GP. Jag vet inte exakt vilka artiklar han syftar på men det är viktigt att i sammanhanget understryka vad yttrandefrihet innebär. Det betyder att du har rätt att föra fram dina åsikter utan censur eller bestraffning, inte att de okritiskt ska publiceras i Göteborgs-Posten.

LÄS MER: Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

ANNONS