Bild: GP.
Bild: GP.

Got Event valde att blunda och gasa

Got Events genväg blev ett lagbrott som ytterligare saltar notan för det ekonomiska haveri som är ryttar-EM. Och när varumärket betyder mer än domstolars beslut blir det svårt för göteborgarna att lita på sina kommunala bolag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det här med offentlig upphandling är något som återkommit när GP försökt förstå hur EM i ridsport kunde bli så oerhört mycket dyrare än planerat. Ansvariga på Got Event har flera gånger påpekat att reglerna – lagstiftningen – krånglat till det för arrangörerna och gjort att både tidsscheman och ekonomiska kalkyler blivit svårare att hålla.

Så är det kanske. Men det är knappast en giltig ursäkt att komma med i efterhand. För det faktum att kommunala bolag såsom Got Event bekostas med offentliga medel – det vill säga göteborgarnas pengar – gör att de har ett helt annat ansvar för hur dessa pengar spenderas. Det är därför lagen om offentlig upphandling finns och det är precis därför som det självklart är väldigt allvarligt att bryta mot den.

ANNONS

Att Got Event, med folkvalda politiker i styrelsen, valde att skriva på ett kontrakt trots att två rättsliga instanser förbjudit dem att göra det är ännu ett tecken på hur stor desperationen var. Budgeten sprack, kostnaderna rann iväg och tiden var knapp – då valde man att blunda och gasa och inte ens en domstol skulle få stoppa EM. Got Event motiverade ju själva sitt flagranta och högst medvetna lagbrott med att det hade varit en ”varumärkesmässig katastrof” att inte kunna genomföra EM.

Prestigen trumfade paragraferna.

Som synes på tidslinjen här har ärendet med den otillåtna upphandlingen pågått sedan mars i år. Och trots att Göteborgs Stad påstår att ”våra verksamheter ska vara transparenta” så har man – tills nu – lyckats tysta ner hela affären. Förmodligen av varumärkesskäl även i detta fall, men är det verkligen så vi vill att våra kommunala bolag ska agera? Ska de agera som pr-byråer för sin egen verksamhet eller ska de vara öppna och uppriktiga? Got Event var efter EM inte sena att publicera pressmeddelanden om vilken succé det varit, trots att varken ekonomin eller publiksiffrorna var nära att uppnå målen. Men varför kom inget pressmeddelande när bolaget hamnade i domstol? Har inte medborgarna rätt att få veta vad som pågår?

Att driva ett kommunalt bolag innebär vissa skyldigheter. Och det kan säkert kännas frustrerande ibland att behöva följa lagar och regler som privata bolag kan strunta i. Å andra sidan tillåts Got Event gå med nära 200 miljoner i förlust varje år – en kostnad som kommunen täcker upp för genom koncernbidrag. Den lyxen har knappast privata bolag.

Got Event ville äta kakan och ha den kvar. Det ledde bara till att ytterligare miljoner nu kan komma att läggas till jätteförlusten. Vad det betyder för det kära varumärket överlåter jag till dem själva att fundera på.

ANNONS