Göra eller vidta åtgärder?

Ordet åtgärder förekommer dagligen i nyhetsrapporteringen. Ordet tillhör i första hand det offentliga språket. Det hörs oftare på tv än vid köksbordet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Men vad säger man? Ska man vidta åtgärder eller göra åtgärder? Båda alternativen förekommer, och det är främst i talspråket som göra åtgärder är vanligt. Det äldre mönstret är vidta åtgärder, medan göra åtgärder är nytt och får en del näsor att rynkas.

Frasen vidta åtgärder är en så kallad kollokation, det vill säga två eller fler ord som uppträder tillsammans i en fast fras. Efter vidta kommer i stort sett alltid ordet åtgärder. Jämför detta med verb som äta och dricka. Efter äta kan vi ha ord som kött, fisk, räkor, julskinka och annat ätbart. Efter dricka förekommer ord som öl, vin, vatten, julmust och annat drickbart. Så brukar det vara: efter normala verb finns det många tänkbara objekt.

ANNONS

Så är det inte med vidta; det är åtgärder som vidtas. Detta är nu inte helt sant. Det finns en användning av vidta i betydelsen ’följer’: efter middagen vidtog dansen. Men detta är en annan betydelse av vidta, (ofta i formen ta vid), som vi knappast kopplar ihop med frasen vidta åtgärder.

Vi lär oss inte verbet vidta för sig för att sedan koppla ihop det med substantivet åtgärder, utan vi lär oss frasen som en enhet, som ett ord bestående av två ord.

Det finns andra kollokationer, till exempel begå självmord. Begå är ett verb som i dagens språkbruk i stort sett enbart kan följas av brott, självmord och möjligen misstag. Ibland möter man begå i exempel som begå en premiär eller begå sin första charterresa, men ofta sägs det då med en blinkning som fungerar som citattecken i samtalet. Frasen begå självmord har i dag fått konkurrens av ta självmord.

En tredje kollokation som fått konkurrens i dagens svenska är fatta beslut. I dag tas beslut lika ofta som det fattas beslut. Förändringarna sker inte över en natt. Ta beslut började bli vanligt på 1980-talet. De andra två exemplen kom ett par decennier senare.

ANNONS

Det är alltså tre kollokationer i förändring. De två första inleds med vidta och begå, två verb som i övrigt saknar förankring i dagens språk. I fallet fatta beslut betyder fatta ungefär ’komma fram till’. I andra användningar betyder fatta ’gripa’, ’begripa’ eller ’saknas’.

Fraserna vidta åtgärder, begå självmord och fatta beslut är konkurrensutsatta. Risken är uppenbar att de försvinner om ett par decennier, men det ska inte hindra en del av oss att använda dem så länge vi lever. Vi hävdar till och med att det är så det heter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS