En generation med porr i fickan

Det fattas en väsentlig del i diskussionen kring anmälda sextrakasserier och våldtäkter, menar Sarah Britz.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

"Dom tror att analsex är något de måste ställa upp på."

Min vän jobbar i skolvärlden, i en liten kommun, en svennekommun och han refererar till anonyma samtal i elevvårdsteamen.

"Ungarna tror att det är så ett sexliv ser ut, och tjejerna tror att de måste göra det. Fast de inte vill."

Han frågar oss, och sig själv – hur blev det såhär?

Några dagar senare kommer nyheterna från festivalerna, med flera anmälningar om sexuella trakasserier och våldtäkter.Tack och lov att detta ses som ett problem och inte något som vi kvinnor längre bara ska stå ut med.

ANNONS

Men det fattas en väsentlig del i diskussionen mellan ytterligheterna "såhär har det alltid varit" och "det är de ensamkommande pojkarna som bär skulden." Nämligen: de unga män som vi nu ser supa skallen av sig på gratisfestivaler och som anser att tjejer är allmänt byte, är en generation som vuxit upp med porr i fickan.

Det är en generation där smartphones och porrsurfande har varit långt ifrån insyn från föräldrar om inte dessa föräldrar själva varit djupt insatta i vad som står till buds. Vilket jag tror att få är.

I telefonen är det mesta tillgängligt. Snackar vi mainstreamporr så handlar den om kvinnor som sprutas i ansiktet, som tvingas ta mäns könsorgan så långt ned i halsen att de gråter, och som blir slagna och hårt tagna bakifrån.

Porren har förändrats med större inslag av våld och förnedring. Så ser vardagsporren ut enligt kriminologen Nina Rung.

En porr som får fler och fler tittare och som kostar allt mindre.

20-30 procent av unga män ser på porr flera gånger i veckan, menar forskaren Max Waltman vid Stockholms universitet och de allra populäraste filmerna innehåller fysisk aggression.

I den akademiska världen är sambanden mellan porrkonsumtion och synen på kvinnor som madonnor eller horor ingen nyhet. I hotellbranschen slog man larm när kvinnlig hotellpersonal blev sexuellt trakasserade där det fanns porrkanaler.

ANNONS

Då skapade man porrfria hotell för de vuxna.

Vad gör vi för de unga? Har de fått någon motbild?

De ser vardagsporr där kvinnlig sexuell underordning normaliseras och en snedvriden bild av vad tjejer vill formas. Den som konsumerar porr är statistiskt sett mer benägen att köpa sex från en kvinna, en kvinna som med största sannolikhet är offer för människohandel.

Vi måste prata om det här. Och svara nej på min väns första fråga:

Nej, tjejer och killar, ni ska inte ha ett analt samlag för att det är så det är.

När sexuella ofredanden äntligen är uppe på bordet är det hög tid att se hela bilden.

I slutändan begås brott som hade kunnat förebyggas.

ANNONS