Vi vet inte vad som väntar, oavsett vem som vinner

Ett ögonblick som för mig sätter fingret på vad valet 2022 handlar om bättre än de flesta andra: När Magdalena Andersson sa att vallöftenas tid är förbi, att politiker inte längre kan lova någonting. Vem som än vinner detta ovissa val, så vet vi inte riktigt vad vi kommer att få. Det är den nya verkligheten.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det spelar roll vem som styr landet. Den röst du redan avlagt eller avlägger i dag har betydelse.

Men samtidigt: politiker kan inte styra allt. Mycket av det de matat oss med under valrörelsen är saker som helt eller delvis ligger utom deras kontroll.

Dessutom gör det nya politiska landskapet att alla partier kommer att tvingas till kompromisser och uppgörelser som ibland går helt på tvärs med det de beslutat på sina stämmor och nu ägnat veckor åt att få oss väljare att köpa.

Det är bara att titta på hur det gick efter valet 2018. Vem hade trott att Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven skulle bilda en regering som tog bort värnskatten eller mixtrade med lagen om anställningsskydd?

ANNONS

Det nya normala

Statsvetare har de senaste åren försökt förklara att det är så här det ser ut i många västliga demokratier med flerpartisystem och att kontraktsparlamentarism nog är det nya normala även i Sverige. Precis som Magdalena Andersson antydde i Ekots partiledarutfrågning, så innebär det att det är svårt att lova – eftersom man inte vet vilka kompromisser man tvingas till efter valet.

Valkampanjen har pågått in i det sista. Under lördagen besökte tre av de fyra partiledarna på högersidan Göteborg.

Det har varit en intensiv och emellanåt högljudd valrörelse, där några saker stuckit ut extra mycket.

Få ämnen i fokus

  • Spelplanen har varit ovanligt trång. Få ämnen har tagit all uppmärksamhet. Inledningen av valrörelsen dominerades helt av brott och straff, inte minst gängkriminalitet. Efterhand har energifrågan, och framförallt kärnkraften, kommit allt mer i fokus. Klimatfrågan har hamnat helt i skymundan. Många har pratat om allt som är dåligt med Sverige, få har nämnt det vi ska bygga vidare på eller hur det borde vara i stället.
  • Invandrare har demoniserats på ett sätt som varit otänkbart för fyra eller åtta år sedan. Det har talats mycket om att de inte kan försörja sig, att de begår brott eller har förlegade värderingar. Man kan tänka sig att väldigt många människor, som gjort väldigt mycket gott för vårt land har mått dåligt av att höra diskussionerna de senaste veckorna.

Omvärlden finns inte

  • Valrörelsen har nästan helt saknat internationell utblick. Omvärlden har bara funnits med som ett hot mot Sverige, något som gjort att vår mat och våra energi- och bränslepriser skjutit i höjden. Eller något som slukar alldeles för mycket av våra pengar i form av ineffektiva och dyra bistånd. Och detta trots att vi har ett krig i vårt närområde, som alla rimligtvis vet påverkar läget i hela Europa.
  • Politikerna har talat till oss som om vi var barn, som måste skyddas från allt ont. I andra länder är energiransonering ett stort samtalsämne. GP och andra medier har rapporterat om allt från stängda simhallar på kontinenten till minskat bastubadande i Finland. Här pratas det om att hushållen ska kompenseras – trots att nationalekonomer gång efter gång påpekar att marknadsekonomin fungerar så att det kommer att driva upp priserna ytterligare.

LÄS MER:Här är GP:s partiledarintervjuer 2022

LÄS MER:Ideologisk övertygelse och personlighet styr din röst

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS