USA:s förre president Donald Trump talar under en golfturnering i Bedminster 30 juli.
USA:s förre president Donald Trump talar under en golfturnering i Bedminster 30 juli. Bild: Seth Wenig

Trumps vågspel efter FBI-räden: ”Bananrepublik”

FBI-räden mot Donald Trumps hem är ett tveeggat svärd. Å ena sidan visar den att ingen står över lagen. Å andra sidan kan expresidenten beskriva sig som ett offer för den ”djupa staten” som han bekämpar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den federala polisens aktion kom som en överraskning. Donald Trump säger att han och hans advokater har samarbetat och lämnat över presidentdokument som, enligt lag, skall deponeras på National Archives i Washington. Men det är tydligt att misstanken fanns att en del var kvar från de femton stora lådor som försvann när Trump lämnade Vita huset och reste till sin egendom Mar-a-lago i Palm Beach i Florida där han numera är skriven.

Det är dessa dokument som kan vara avgörande i utredningen av Trumps agerande då han hävdade att han förlorat på grund av valfusk och då Kongressen stormades den 6 januari 2021 när valresultatet formellt skulle godkännas.

ANNONS

Ett vågspel av Trump

Justitiedepartementet har givit klartecken till FBI-aktionen vilket gör att Trump och hans sympatisörer kan hävda att Joe Biden har sitt finger med i spelet, trots att presidenten förnekar att han hade kännedom om räden i förväg. Det var också Trump själv – han befann sig tillfälligt i New York – som offentliggjorde vad som hänt och som jämförde USA med korrupta länder i tredje världen.

Att sätta likhetstecken mellan mindre betydande ”bananrepubliker” och den enda återstående supermakten USA är dock ett vågspel och något som Trump tidigare testat med tveksam framgång. Majoriteten amerikaner anser att USA är överlägset världens alla nationer demokratiskt, militärt och ekonomiskt. Trumps söner Eric och Donald Jr var inne på sin pappas spår i sina kommentarer och alla tre har dragit in Hillary Clinton, som förlorade valet mot Trump 2016 men som de fortfarande använder sig av som exemplet på hur ”den djupa staten” arbetar.

Förvandlade Mar-a-lago till privat jätteanläggning

Trumps Mar-a-lago ligger på den smala landremsan Palm Beach som förbinds med fastlandet av två broar. Härute samlas både gamla och nya pengar och Mar-a-lago var tidigare den amerikanska statens egendom som donerats av den superrika arvtagerskan till General Foods, Marjorie Merriweather Post. Tanken var att detta skulle vara ett södra Camp David där presidenten kunde ta emot utländska ledare och anordna freds-och medlingskonferenser.

ANNONS

Men president Jimmy Carter valde i en misslyckad besparingsiver att sälja Mar-a-lago på 1970-talet då dollarn stod som lägst och huspriserna rasade. Trump slog till. Han förvandlade det hela till en anläggning öppen för bröllop, fester, försäljningskonferenser, golfevent och partyn på de vidsträckta gräsmattorna. Allt till höga priser och klubbmedlemskap. Sandstranden nås genom en kulvert under vägen. Bara en mindre del är hans privatbostad.

Klagomål från grannarna

Grannarna klagar och det har länge varit lätt att hitta husägare i närheten som stört sig på oväsen och de ” undermåliga” tillställningarna som Trump hyrt ut till. Det blev inte bättre när Trump valdes till president. Stämningen är långt ifrån den som rådde på 1960-talet då John F Kennedy hälsade på sina föräldrar i ett numera rivet hus snett över vägen och då de som bor vintertid i Palm Beach stod på tå och var stolta över att presidenten förgyllde det redan då mondäna semesterparadiset.

Att Trump bosatt sig i Mar-a -lago, och formellt flyttat ut från det guldskimrande Trump Tower på femte Avenyn på Manhattan, hänger både samman med de för välbärgade gynnsamma skatterna i Florida och med att han är utsatt för en skatterevision i New York. Domstolen där är känd för att gräva i misstänkt skattefusk och har i flera år granskat Trump.

ANNONS
ANNONS