SD ännu mer isolerade än tidigare efter talmansvalet

Riksdagen lade en arbetsdag på att rösta fram en talman och tre vice och SVT sände hela processen direkt. Den som tycker att det inte känns riktigt rimligt är ursäktad. Men som förövning inför regeringsbildningen var det faktiskt viktigt och intressant, på riktigt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kanske hände det mest intressanta när Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman gick upp i talarstolen för att berätta att hans parti tänkte stödja Centerns Kerstin Lundgren i omröstningen om tredje vice talman. Eller kanske hände det redan när Socialdemokraterna bestämde sig för att stödja Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve i omröstningen om andre vice.

SD hamnade helt utanför

Det må vara små signaler, men gömt i all tidsödande formalia bjöd denna dag på lite ledtrådar om framtiden.

Sverigedemokraterna gick framåt i valet och så sent som under helgen upprepade förra moderatledaren Anna Kinberg Batra i en intervju med Dagens industri sin uppfattning att man måste kunna förhandla med SD. Samma budskap har hörts från fler Moderater på sistone: tiden är inne att bryta SD:s isolering.

ANNONS

I det läget blir alltså Björn Söder först av med sin post som andre vice talman för att en stund senare också förlora omröstningen om posten som tredje vice talman.

Istället för normalisering, ökad isolering.

Vad hände? Och varför?

Socialdemokraterna synade Alliansen

Tidigare praxis har varit att talmannen kommit från det största partiet i det största blocket.

Nu är man ju som bekant inte helt ense om vilket block som är störst och Alliansen och Socialdemokraterna nominerade var sin kandidat. Med stöd av Sverigedemokraterna blev M-politikern Andreas Norlén vald.

Socialdemokraterna såg detta som ett brott mot praxis och bestämde sig för att stödja Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve till posten andre vice talman.

Motkandidaten hette Björn Söder – och därmed hade Socialdemokraterna tvingat Alliansen att bekänna färg. Kunde de tänka sig att köpslå med Sverigedemokraterna? Fanns det rent av någon överenskommelsen som gjorde att SD:s ledamöter röstade på Andreas Norlén som talman?

Till skillnad från de två tidigare omröstningarna, så var den om andre vice talman sluten. Ingen vet vem rösterna kom ifrån, men klart är att 20 ledamöter – utöver SD:s 62 – röstade på Björn Söder.

Med tanke på att Alliansen har 143 ledamöter är det ända relativt få och Socialdemokraterna kunde luta sig tillbaka medan allianspolitiker grälade på sociala medier: Liberalen Robert Hannah twittrande om att de borgerliga ledamöter som röstat på Björn Söder borde skämmas medan M-riksdagsledamoten Annicka Engblom på samma medium skrev att utrikesminister Margot Wallström skämt ut Sverige mer än Björn Söder.

ANNONS

Händer utsträckta över gränsen

Och medan Jimmie Åkesson sedan uttryckte sin vrede över att Moderaterna inte röstat på Björn Söder, trots att SD stöttat Andreas Norlén, gick Anders Ygeman upp i talarstolen. Där förklarade han inte bara att Socialdemokraterna skulle rösta på Kerstin Lundgren – han påminde också om att Socialdemokraterna och Centerpartiet tidigare samarbetat i svåra politiska lägen.

Att utse en statsminister är någonting helt annat än att välja talman, men i dagsläget finns det ingenting som talar för att Alliansen kommer att bilda en regering med stöd av SD. Det om något visade talmansvalet.

Under tisdagsförmiddagen kommer Stefan Löfven att röstas bort som statsminister.

Vad som händer efter det återstår att se. Men helt klart är att både Socialdemokraterna samt Liberalerna och Centerpartiet har sina händer utsträckta över blockgränsen, om än på olika sätt.

ANNONS