USA:s president Joe Biden och hans son Hunter Biden anländer till Fort McNair tillsammans. Sonens affärer kan bli ett svårt ämne för Joe Biden under valrörelsen.
USA:s president Joe Biden och hans son Hunter Biden anländer till Fort McNair tillsammans. Sonens affärer kan bli ett svårt ämne för Joe Biden under valrörelsen. Bild: Andrew Harnik

Britt-Marie Mattsson: Riksrätt mot Biden kan bli vapen i valrörelsen

Republikanerna vill ställa Joe Biden inför riksrätt. Det är sonen Hunters agerande som finns i fokus. Samtidigt förbereds ytterligare ett åtal mot Donald Trump i Georgia. Allt dras in i valrörelserna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden förlorade sin fru och lilla dotter i en bilolycka inför julen 1972, då han just valts till senator. De båda små sönerna Beau och Hunter skadades allvarligt och Joe Biden svor senatorseden vid deras sängar på sjukhuset. Senare gifte han om sig med Jill och fick dottern Ashely. 2015 dog sonen Beau till följd av en tumör i hjärnan.

Det var Beau som Joe Biden sett som sin politiske arvtagare. Hunter missbrukade redan i ungdomen narkotika och alkohol. Han har tagit juristexamen på Yaleuniversitetet, tidvis praktiserat som advokat men främst arbetat i affärsvärlden och med lobbyarbete. Han svors in på en hög post i marinen vid en ceremoni i Vita huset, när hans far var vicepresident, men tvingades avgå strax därefter sedan han testat positivt för droger.

ANNONS

Efter avskedet fick Hunter Biden två poster i utländska företag. Den ena var Kinabaserade investmentbolaget BHR och den andra Burisma Holdings som före kriget var ett av Ukrainas största privatägda gasföretag. På bägge företagen fick han mångmiljonbelopp i ersättning för det som av kritikerna beskrivit som minimalt arbete.

Trump kontaktade Zelenskyj

Redan inför valet 2020 var Hunter Bidens affärsaktiviteter i centrum. Då framkom att Donald Trump kontaktat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och i telefon bett honom att leta fram material om Hunter som kunde vara komprometterande för Joe Biden i valrörelsen, i utbyte mot olika former av amerikanskt bistånd som tillfälligt hölls inne.

Zelenskyj vägrade och när det hela kom ut beslutade demokraterna i representanthuset att inleda en process för att ställa Trump inför riksrätt. Denna "Ukrainaskandal” slutade med att demokraternas majoritet i huset röstade ja för riksrätt men att Trump frikändes i senaten där republikanerna hade övervikt och där det krävs två tredjedelsmajoritet för en fällande dom.

Nu har Hunter Biden hamnat i hetluften igen och hans far Joe Biden anklagas både för att ha hjälp sin son till de lukrativa tjänster han fått och för att på olika sätt ha deltagit i arbetet. Till saken hör att Hunter Biden också haft styrelseuppdrag i järnvägsbolaget Amtrak och varit konsult för en bank som under Bidens senatsår donerade pengar till minst en valkampanj.

ANNONS

Hunter Biden anklagas för att ha fått sina tjänster – och stora inkomster – av skälet att företagen velat ha en ingång till Joe Biden, både som senator och vicepresident, och nu som president.

Sympatin har försvunnit

Det är just detta som republikanerna i representanthuset siktar in sig på när de förbereder riksrättsförfarandet – som kan hållas redan tidig höst – mot Joe Biden. De anser att Biden varit väl medveten om sin roll och spelat med för att hjälpa sonen.

Mycket i Hunter Bidens personliga liv talar till hans nackdel och sympatin – som tidigare fanns efter olyckan i barndomen – finns inte längre kvar. Han gifte sig och fick barn men den dåvarande hustrun talade vid skilsmässan om den "enorma smärta” som han förorsakat henne och barnen under alla år. Pengarna han drog in spenderades på lyxliv med otaliga älskarinnor, bilar, båtar och missbruket, medan familjen knappt hade råd att betala räkningarna.

När brodern Beau dog var Hunter fortfarande gift, men inledde ändå ett längre förhållande med broderns änka. Han träffade samtidigt nya kvinnor, gifte sig igen efter bara några veckors bekantskap, fick barn, skilde sig och fick i samma veva ett faderskapsmål på halsen. Han nekade till att han var far, men ett DNA-test bekräftade. Joe Biden fick i det sammanhanget kritik för att detta barn inte finns officiellt upptaget bland barnbarnen.

ANNONS

Hunter Biden lämnade för några år sedan in sin dator för reparation, men hämtade den aldrig. I den sägs finnas en mängd komprometterande dokument som skulle kunna visa att far och son Biden gemensamt haft intressen som tyder på allvarlig korruption. Datorn finns även med i det riksrättsförfarande som republikanerna förbereder.

Ingen chans att Biden fälls

Till detta kommer att Hunter Biden redan 2018 skulle åtalas för att inte ha betalat skatt under flera år. Det ärendet borde ha varit uppe i rätten nyligen sedan Hunter gjort upp i förväg genom att betala den skatt han var skyldig. Här skulle det efter erkännandet handla om böter i straffskalan. Men rätten ville ha mer tid på sig att utreda vidare och nu finns fängelse med i bilden. Hunter ställs även inför rätta för att falskt ha fyllt i att han inte hade haft drogproblem då han köpte en pistol. Även detta skall upp i rätten

Republikanerna i kongressen ser åtalen mot Donald Trump som politiskt motiverade och riktar nu i stället sökarljuset mot Joe och Hunter Biden. Riksrättsprocessen i representanthuset kan sluta med att Biden ställs inför riksrätt, eftersom republikanerna har den majoritet som behövs. I senaten, som dömer, har demokraterna övervikt och det finns därför ingen nödvändig majoritet för en fällande dom.

ANNONS

Ungefär samtidigt som riksrättsförfarande kan inledas kommer troligen rättegången mot Donald Trump att påbörjas för försök att underminera valresultat.

Både Biden och Trump får därmed högst ovälkomna inslag i sina valrörelser.

LÄS MER:DeSantis om Trump: "Självklart förlorade han"

LÄS MER:Trump åtalad: "En mycket sorglig dag"

LÄS MER:Fem punkter: Det betyder åtalen mot Trump

ANNONS