Republikanerna försvarar Trump med Clinton och Antifa

Republikanerna genomför ett begränsat försvar av Donald Trump. Domen kan falla inom kort. En ny advokat tog över på fredagen och krävde att åtalet ogillas. Han drog även snabbt in Hillary Clinton.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Demokraterna och republikanerna har fått sexton timmar var att åtala respektive försvara Donald Trump i senaten. Demokraterna var först ut och utnyttjade all sin tid medan republikanerna avser att använda bara ett par timmar.

När Donald Trumps advokater Bruce Castor och David Schoen framträdde under riksrättens första dag väckte deras utläggningar förvåning. Deras oförmåga att klart och tydligt lägga ut texten till Trumps fördel innebar att demokraternas strukturerade och disciplinerade framförande gav dem fördel.

”Tragisk nog kidnappade en liten grupp den 6 januari evenemanget och attackerade Kapitolium för egen vinnings skull.”

När det på fredagskvällen svensk tid var dags för republikanerna att inleda sitt sexton timmar långa försvar stod det snabbt klart att advokaterna inte avser att utnyttja hela den tiden. De två tidigare försvararna var nu ersatta av en mer erfaren advokat, Michel van der Veen. Han drog snabbt in Hillary Clinton och hävdade att hon påstått att valet ”stulits” från henne av Ryssland. En serie klipp där demokratiska senatorer ifrågasatte resultatet, då Trumps seger skulle godkännas 2017, spelades upp.

ANNONS

Van der Veen sade att Trump hållit en mängd möten och att de aldrig urartat som den 6 januari och att Trump alltid varit en president ”för lag och ordning”.

– Tragisk nog kidnappade en liten grupp den 6 januari evenemanget och attackerade Kapitolium för egen vinnings skull.

Michael van der Veen påstod att radikala antifascistiska Antifa var inblandat och att en av de första som greps kom från den rörelsen men släpptes. Han drog också in demonstrationerna och upploppen i somras i Washington, Portland och Seattle.

– I motsats till vänstern har Donald Trump alltid varit motståndare till en våldsam mobb, sade han.

Advokaternas tidigare svaga insats gjorde att Lindsey Graham, Ted Cruz och Mike Lee, tre av de mest Trumplojala senatorerna, hade ett enskilt möte med Castor och Schoen för att samordna deras framförande med de nya till vilka Michael van der Veen hör. David Schoen jämförde därefter demokraternas videos med våldsfilmer som produceras i Hollywood.

Att riksrätten strider mot konstitutionen och att yttrandefriheten ger Donald Trump vida marginaler är centralt i republikanernas försvar.

I en vanlig rättegång hade det varit omöjligt att advokaterna och jurymedlemmar – vilket senatorerna kan betraktas som – samkör. Men riksrätten är en politisk process som visserligen följer ett juridiskt mönster men inte vanliga strikta juridiska regler.

Många av de republikanska senatorerna visade också öppet sitt förakt för processen under demokraternas föredragning. Ett femtontal av de femtio var överhuvudtaget inte på plats i senaten och det var oklart om de följde det hela på annat sätt. En hade slängt upp på benen mot grannens tomma bänk, en annan satt och petade med en blindkarta över Asien och fyllde i huvudstäder, medan ytterligare en senator såg ut att sova under huvuddelen av tiden. Inga kameror får riktas mot senatorerna inne i senaten men journalister – som fått möjlighet att avlösa varandra under timmarna då riksrätten pågick – presenterade sina samstämmiga intryck.

ANNONS
Förre presidenten Donald Trump. Arkivbild.
Förre presidenten Donald Trump. Arkivbild. Bild: Pablo Martinez Monsivais

Republikanerna valde först att hävda att riksrätten strider mot konstitutionen eftersom Donald Trump inte längre är president. Den andra försvarslinjen är att Trumps tal, tweets och olika utspel går att hänföra till yttrandefriheten. Den tredje är att Trump inte är ansvarig för vad hans sympatisörer tar sig för och att demokratiska politiker sedan många år hetsat mot honom. Filmsekvenser från 2017 och framåt där demokrater krävt att Trump skulle ställas inför riksrätt har sammanställts. Trump har, framhåller advokaterna, utsatts för en häxjakt som kulminerat i två riksrätter. Bilder på den demokratiske majoritetsledaren Chuck Schumer – där han upphetsat talar till demonstranter – finns också i advokaternas försvarsmaterial.

Om processen skulle dra ut ytterligare med vittnen bedömer republikanerna att det inte gynnar deras sak.

Men medan demokraterna ägnade mycket tid åt bildbevisningen från stormningen av Kapitolium hastade Trumps advokater fram sitt försvar i skuldfrågan för stormningen.

Republikanerna räknar med att de har majoriteten för att rädda Donald Trump från att dömas. Det krävs två tredjedels majoritet för en fällande dom vilket betyder att sjutton republikaner måste lämna partilinjen och rösta med demokraterna. Ingenting tyder på att den majoriteten nu finns.

Om processen skulle dra ut ytterligare med vittnen bedömer republikanerna att det inte gynnar deras sak.

Att riksrätten strider mot konstitutionen och att yttrandefriheten ger Donald Trump vida marginaler är centralt i republikanernas försvar. Frågan om Trumps ansvar för stormningen är underordnad.

ANNONS

Senaten kan komma att fälla sin dom redan på lördag natt svensk tid.

ANNONS