Representanter för ett 40-tal länder träffades i Jidda under helgen för samtal om Ukraina och en möjlig fredsprocess. Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm såg det som ett viktigt tillfälle för Ukraina att nå ut till en bredare krets av länder och nämnde Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika. Han såg positivt på att dialogen förstärks och det finns samsyn om att den ska fortsätta.
Tio punkter med krav
Ukraina uppges ha fått stöd för en plan i tio punkter med krav på territoriell integritet och suveränitet, återställandet av FN:s principer och efterlevnad av internationell rätt, rapporterar The Guardian. Kina sägs stödja en tredje samtalsrunda för att hitta en ram för fred i Ukraina. Mötet i Jidda följde på ett liknande forum i Köpenhamn tidigare i sommar. De fortsatta kontakterna kan leda till ett "fredstoppmöte" för världsledare i samband med öppnandet av FN i New York i höst.
Rysslands viktigaste allierade
Brasiliens utrikespolitiske rådgivare Celso Amorim framhöll, enligt AFP, att förhandlingar måste inkludera även Ryssland, som inte var inbjudet till Jidda. Peking skickade Li Hui, särskild representant för eurasiska frågor. "Kina är redo att arbeta med det internationella samfundet för att fortsätta spela en konstruktiv roll i sökandet efter en politisk lösning på Ukrainakrisen", uppgav kinesiska UD:s talesperson. Inför söndagens möte sade Li Hui: "Vi har många meningsskiljaktigheter och vi har hört olika ståndpunkter, men det är viktigt att våra principer delas."
Kina tar inte ställning i kriget
Kina är Rysslands viktigaste allierade under västländernas politiska och ekonomiska isolering. Landets inflytande på den ryske presidenten kan inte underskattas. Peking, med en egen kritiserad agenda gentemot medborgare, minoriteter och grannar, tar inte ställning mot Ryssland i kriget och vill se en politisk förhandlingslösning med hänsyn till båda parter. Landet varnar för allt bruk av kärnvapen och poängterar, något motsägelsefullt, respekten för ”alla länders suveränitet”. Allmänt erkänd internationell lag, enligt syftena och principerna i FN:s stadga, måste följas strikt, sägs det.
President Volodymyr Zelenskyjs förhandlar inte om Ukrainas gränser inte garanteras och ryska trupper dras tillbaka från ockuperad mark. Detta har Kreml avvisat. Sydafrika och Brasilien manar till dialog och diplomati, liksom påven Franciskus. Indiens premiärminister Narendra Modi har upprepat sin uppmaning till ett omedelbart slut på fientligheterna och uttryckt sitt stöd för alla fredsansträngningar. Ledarna för G7-länderna är fast beslutna att skapa fred i Ukraina "i linje med dess rättigheter som är inskrivna i FN-stadgan”, heter det.
FN tror att fredsförhandlingar kommer att dröja
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres trodde när Zelenskyj kom med sin fredsplan att den militära konfrontationen kommer att fortsätta och att det dröjer innan seriösa förhandlingar om fred är möjliga. Men pressen ökar på Putin både av politiska och ekonomiska skäl. Kriget slukar snart, enligt Reuters, en tredjedel av de ryska statsutgifterna och börjar bli kännbart för ryska medborgare ute i samhället.
Söndagens samtal i Jidda skedde mot en dramatisk bakgrund av fortsatta hårda strider längs fronterna i södra och östra Ukraina och med nya massiva ryska angrepp med robotar, drönare och styrda bomber. En central för blodtransfusioner träffades, enligt den ukrainske presidenten. Attackerna ska ha krävt flera döda och skadade.
Kuppmakarna i Niger har begärt hjälp från Wagner
Samtidigt uppges kuppmakarna i Niger ha begärt hjälp av den ryska privatstyrkan Wagner om de skulle angripas av sina grannar. De har hotat med det om den demokratiskt valde presidenten inte återinsätts. Men militärregimerna i Mali och Burkina Faso är emot. I båda länderna finns ryska legostyrkor. Den instabila Sahel-regionen är redan hårt drabbad av krig, terror och fattigdom.
Putins företrädare och förtrogne Dmitrij Medvedev, vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd, tvekar dock inte om vägen framåt. På söndagen skrev han i ett inlägg på Telegram att Ryssland kan bli tvunget att använda kärnvapen om Ukraina lyckas med sin motoffensiv.
Det är ett skrämmande budskap i en konflikt utan slut och med allt större återverkningar för säkerhet.
Inte bara i Europa.