Rysslands president Vladimir Putin höll på lördagen ett tal till nationen i Moskva efter attacken i konserthuset.
Rysslands president Vladimir Putin höll på lördagen ett tal till nationen i Moskva efter attacken i konserthuset. Bild: Ryska presidentens presscenter via AP/TT

Jan Höglund: Nu väntar alla på Putins hämnd

Terrordådet är genant för de ryska myndigheterna. Trots varningar kunde den värsta attacken på decennier utföras mot civila med långt över 100 döda. Under en vecka med förödande robotanfall mot Ukraina och tal om uppladdning inför en offensiv väcker säkerheten i Ryssland tvivel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

USA varnade tidigare i månaden för ett förestående terrorangrepp av extremister mot ”stora sammankomster” i Moskva. Amerikanska medborgare i landet uppmanades till försiktighet. De ryska myndigheterna informerades, enligt Vita huset. Den ryske presidenten Vladimir Putin avfärdade dock detta häromdagen som en provokation.

På fredagskvällen öppnade män eld vid en konsert i Crocus City Hall i en förort till Moskva. Vid lunchtid på lördagen hade minst 133 människor dött av kulor och skador till följd av rök och brand i det flammande och kollapsande inferno som uppstod. Långt över 100 personer skadades. Men siffrorna stiger efter hand under lördagen.

Elva misstänkta

Elva misstänkta hade på lördagen arresterats, enligt den ryska federala säkerhetstjänsten FSB. Däribland fanns fyra personer som uppgavs vara direkt inblandade i attacken, enligt vad den ansvarige säkerhetschefen ska ha berättat för president Vladimir Putin på lördagsmorgonen.

ANNONS

Islamiska staten (IS) har tagit på sig angreppet i ett tillkännagivande. FSB hävdade att de inblandade terrorister som greps i Bryansk-regionen tidigt på lördagen planerade att korsa gränsen till Ukraina och att de hade "kontakter" på den ukrainska sidan. Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president, förnekar kategoriskt ukrainsk inblandning.

En talesperson för det ukrainska militära underrättelsedirektoratet, Andriy Yusov, säger till BBC att gränsområdet mot Ukraina är "fullt av specialtjänster och militär”. De senaste krigshändelserna i ryska Belgorod-regionen och Kursk – där det finns militär aktivitet – betyder att detta är en frontlinje. "Att antyda att de misstänkta var på väg till Ukraina skulle antyda att de var dumma eller självmordsbenägna", säger han.

Ukrainsk militär underrättelsetjänst hävdande på lördagskvällen att hela attacken var en planerad operation av Moskva, för att skylla på Ukraina, eskalera kriget och få stöd för att mobilisera en motvillig befolkning att slåss.

Putin talade till nationen

President Putin säger i ett tal till nationen på lördagseftermiddagen:

”Alla de fyra direkta förövarna av terrorattacken, alla de som sköt ihjäl människor, hittades och greps. De försökte gömma sig och rörde sig mot Ukraina, där de enligt preliminära uppgifter förberedde ett fönster på den ukrainska sidan för att korsa statsgränsen. Totalt greps elva personer."

ANNONS

"Rysslands federala säkerhetstjänst och andra brottsbekämpande myndigheter arbetar för att identifiera och avslöja hela terroristbasen: de som försåg dem med transport, utstakade flyktvägar från brottsplatsen, förberedde gömmor, vapen- och ammunitionsgömmor.”

Enligt Putin har säkerheten skärpts som svar. Måndagen är utlyst som nationell sorgedag.

”Alla ansvariga kommer att straffas”, tillägger presidenten.

Människor köade för att lämna blod

I höjd säkerhet och förstämning stod människor på kö för att lämna blod. Evenemang har ställts in över hela landet, även utomlands. Fredagens attack har skakat människor på ett sätt som inte har skett sedan beväpnade tjetjenska terrorister med sprängladdningar på kroppen intog Dubrovkateatern i Moskva 2002 och tog publik, vuxna och barn, som gisslan. Jag stod utanför ett av sjukhusen morgonen efter den kaotiska stormningen och såg hur oroliga anhöriga letade efter livstecken från sina nära och kära uppe i fönstren i byggnaden och skrek ut deras namn.

Det är oklart vilken av IS globala grenar som i så fall ligger bakom attacken.

Detta beror på att det första påståendet den 22 mars kom via gruppens nyhetsbyrå Amaq, som inte brukar ge information om vilken gren som ligger bakom attacker. Det finns fler grupper i Kaukasus och i Syrien. Västerländska analytiker misstänker Afghanistan-baserade grupper, förkortade IS-K eller ISIS-K, som tros ha rysktalande centralasiater i dess led.

ANNONS

Ledare fördömer attacken

Västerländska ledare fördömer attacken i Moskvas konserthus som ett fruktansvärt dåd. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres "förmedlar sina djupa kondoleanser till de sörjande familjerna och folket och Ryska federationens regering".

Alla väntar nu på hur Vladimir Putin ska agera, om han nöjer sig med att fördöma och hota eller om svaret blir mer omfattande repression och klappjakt inom Ryssland och om det även kommer att påverkar kriget mot Ukraina. En tragedi föder lätt flera.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS