Kulturkaoset illustrerar ett par problem med alliansstyret

Budgetstriden i kulturnämnden visar tydligt hur problematiskt det är för alliansen att styra i miniminoritet. Samt att alliansens sätt att lägga upp sin budget – där man kapar lika mycket överallt – har vissa brister.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Redan i våras skickade den styrande alliansen ut en allmän uppmaning till alla nämnder och förvaltningar, med budskapet om att de måste börja leta efter besparingar eftersom svårare tider väntar.

Att budgeten krymper kan alltså knappast komma som en överraskning.

LÄS MER:Budgetstrid i kulturnämnden – beslutet uppskjutet

Ändå klarade kulturnämnden inte av att fatta beslut under måndagen – och skickade i stället tillbaka ärendet till kommunstyrelsen för att be om mer pengar. Med tanke på att budgeten måste vara beslutad innan årsskiftet och att kommunstyrelsen varken har pengar – det är kommunfullmäktige som fattar beslut om budgetramen – eller något ordinarie möte under resten av året är det förstås anmärkningsvärt.

ANNONS

Det går att förstå varför

Samtidigt finns det faktorer som gör att det går att förstå vad det är som sker. Och varför.

Alliansens budget bygger på att alla nämnder tvingas skära ned lika mycket: pengatilldelningen ökar med 1,5 procent, medan kostnaderna väntas öka med ungefär 2,7 procent.

Mellanskillnaden måste tas hem genom neddragningar.

Man kan tycka att det här är rättvist. Alla nämnder får dela bördan solidariskt.

Å andra sidan kan man tycka att det är högst märkligt. Alliansen har trots allt väntat länge på att få ta över styret och borde hunnit utforma ganska precisa tankar på vad av det som gjorts under rödgrönt styre som går att lägga ned och vad som är värt att utveckla.

Inga tydliga instruktioner

Att bara fortsätta på den inslagna vägen, fast med någon mindre ramar, är ju ungefär som att säga att de rödgröna prioriterade helt rätt under alla år – bortsett från att de var väl generösa. Något som bland andra Demokraternas partiledare Martin Wannholt påpekat.

Men det som verkligen har ställt till det med alliansens sätt att göra budget är att man inte skickat med några tydliga instruktioner till nämnder och förvaltningar för vad man menar att det går att dra ned på, förutom en mer allmänt hållen riktlinje om att kärnverksamheten ska värnas. I stället har det hetat att nämnderna vet bäst.

ANNONS

Man kan i och för sig tycka att det är rimligt. Det är ute i verksamheten detaljkunskapen finns.

Förslagen skickades tillbaka

Men det finns ett par problem i sammanhanget. Som att de förslag man får kanske är så dåliga – eller kontroversiella – att man inte kan eller vill genomföra dem. Förskoleförvaltningens tankar om att skrota tio öppna förskolor skickades tillbaka direkt, kulturförvaltningens förslag om att stänga ett antal bibliotek dög inte heller.

Nytt för i år är att budgetbeslutet flyttats från vår till höst. Det har gjort att tiden för omställning är knapp. Förvaltningarna har tvingats leta efter besparingar som ger en effekt snabbt. I stället för att systematiskt gå igenom vad som faktiskt går att spara på, har man fått titta på saker som vilka lokaler som har hyresavtal som löper ut inom kort.

Det gör ont att dra ned

Alliansen har 24 av 81 mandat i kommunfullmäktige. Att man ens får igenom sin budget beror på att oppositionen är splittrad. Inte heller i nämnderna har alliansen majoritet – i kulturnämnden har styret tre av elva ledamöter.

Även om de flesta nämnder accepterar att de har en budgetram att förhålla sig till är det begripligt att det gör ont i engagerade politiker att klubba igenom nedskärningar de är helt emot – i vetskapen om att de faktiskt kan strunta i att göra det.

ANNONS

Nu talar visserligen allt för att kulturnämnden kommer att tvingas tillbaka till mötesbordet för att fatta beslut om besparingar. Men grundproblemen med ett svagt minoritetsstyre som inte varit särskilt tydligt med sina prioriteringar kvarstår.

LÄS MER:Alliansens ekonomiska omställning kommer att märkas

LÄS MER:Stora protester mot planerade kulturnedskärningar

LÄS MER:Axel Josefson (M): Det blir inga extra pengar

ANNONS