Britt-Marie Mattsson: Kapitoliumstormningen kan rasera den amerikanska självbilden

Störst, mäktigast, framgångsrikt och mest demokratiskt. Det är så amerikaner ser på sitt hemland. Och det är denna syn på USA som Donald Trump och stormningen av Kapitolium helt kan rasera.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

De senaste åren har USA ramlat ned i rangordningen av världens demokratier och beskrivs nu som en ”bristfällig demokrati.” Ingenting kunde passa den stora majoriteten amerikaner sämre. Men det är i stora stycken självförvållat efter Donald Trumps intensiva kampanj sedan valet 2016 då han hävdade att han utsatts för valfusk – trots segern – vilket kulminerade i att han vid förlusten 2020 vägrade att erkänna sig besegrad. Fortfarande delar omkring 60 procent av republikanerna hans uppfattning om valfusk och detta ligger som en blytung belastning när USA:s status som demokrati värderas.

Att Trump konsekvent hävdar att han lurats på valvinsten sker samtidigt som en rad domstolar i avgörande delstater tillbakavisat de grundlösa anklagelserna. Det allvarligaste är dock att Trump eldade på sina sympatisörer för att valresultatet inte skulle kunna godkännas av senaten den 6 januari förra året. När Kapitolium stormades skanderades slagordet ”Häng Mike Pence”, med en snara dinglande utanför kongressbyggnaden, samtidigt som vicepresidenten – tillika formellt ordföranden i senaten – gjorde sin konstitutionella plikt att verifiera valutslaget.

ANNONS
Trumpanhängare utanför Kapitolium. Fem personer dödades i samband med att mobben försökte ta sig in till politikerna som skulle bekräfta valresultatet.
Trumpanhängare utanför Kapitolium. Fem personer dödades i samband med att mobben försökte ta sig in till politikerna som skulle bekräfta valresultatet. Bild: John Minchillo

Att Pence på olika sätt hånats och jagats av sin egen president Donald Trump gjorde saken värre, liksom att Trump i ett tal utanför Vita huset strax innan manat sina väljare att hindra att valresultatet bekräftades.

Spelar ärkefienden i händerna

Men det är en sak att i partipolitisk nit hänga på Donald Trumps korståg och en helt annan sak att dra USA som nation i smutsen. Och det är i den skärningspunkten som Trump och hans lojala republikaner just nu befinner sig. Det är inte bara demokraterna som tillbakavisar deras historieskrivning utan även en häpen och i vissa stycken skadeglad omvärld. Att ärkefienderna Ryssland och Kina kan håna den i demokratiskt avseende skadeskjutna amerikanska jätten ligger varken i traditionella republikaners eller demokraters intresse. Och i förlängningen inte heller i Trumps och hans sympatisörers när de lovar att ”göra USA stort igen”.

Trumps gamla kampanjslogan – som han återvunnit från Ronald Reagans två framgångsrika valrörelser – skall i originalversionen inte föra tankarna till ett underlägset USA utan till en supermakt som kan bli ännu starkare ekonomiskt och militärt och självfallet också som en demokratisk ledstjärna för övriga världen.

När en utredning nu genomförs för att bringa klarhet i vad som verkligen hände vid stormningen av Kapitolium finns bara två republikanska kongressledamöter med. Det borde ligga i både representanthusets och senatens intresse att dokumentera den dag som beskrivits som en av de mörkaste i USA:s demokratiska historia.

ANNONS

Trump vill inte samarbeta

Men republikanerna vill helst begrava det hela på samma sätt som när de motsatte sig att Donald Trump skulle ställas inför riksrätt för sin inblandning.

Demokraterna driver utredningen vidare, samtidigt som domstolar i olika delstater lagför de som stormade Kapitolium med resultatet fem döda och omkring 150 skadade. De som trodde att Donald Trump skulle stötta alla som han in i det sista sade att han älskade misstog sig. När det började osa hett tog Trump inte ens ansvar för sina egna ord. Den grupp som upprättat en kommandocentral på Hotel Willard Intercontinental – mitt emellan Vita huset och Kapitolium – är ovillig att samarbeta, men kan tvingas att utfrågas inför utredningen liksom Trumpdottern Ivanka som påstås att under flera timmar ha försökt få sin far att intervenera för att stoppa stormningen.

I sommar skall utredningen lägga fram en fullständig genomgång av händelseförloppet.

Att USA halkar ned i demokratihänseende är ett skäl att lägga locket på. Men med i princip hela världen som ögonvittnen är det svårt. Trumps sätt att ogiltigförklara valet underminerar dessutom inte bara demokratin utan hela den amerikanska självbilden.

ANNONS