Israel tappar stöd i USA efter attacken – Netanyahu utskälld

Joe Biden drar åt tumskruven. Han hotar med ”konsekvenser” om Israels Benjamin Netanyahu inte går med på vapenvila i Gaza. Biden överväger ”en rad åtgärder" om humanitär hjälp hindras.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden och Benjamin Netanyahu hade i torsdags ett halvtimmeslångt telefonsamtal som kom till på Bidens initiativ. Talespersoner från Vita huset beskrev presidentens budskap som ”öppenhjärtigt” vilket är diplomatspråk för att han i praktiken skällde ut Netanyahu. Droppen som fick bägaren att rinna över var att israelisk militär häromdagen dödade sju hjälparbetare i tre fordon från World Central Kitchen som var på väg att distribuera mat och andra förnödenheter till nödlidande i Gaza.

Det är första gången som USA så tydligt visat sitt missnöje med Israel, vilket kan innefatta en förändrad politik överlag där det omfattande militära stödet finns med. Vapenleveranserna från USA är avgörande för Israels militär.

ANNONS

USA är Israels främsta allierade och var den första nation som erkände den nya staten vid bildandet 1948. Men tålamodet med Benjamin Netanyahus högerstyre har länge varit på upphällningen av skälet att hans regering motsätter sig en tvåstatslösning – med Israel och Palestina vid sida vid sida – som USA stod bakom då Osloavtalet undertecknades i Vita Husets rosenträdgård 1993 under den dåvarande presidenten Bill Clintons överinseende.

Snart var budskapet från Bidenadministrationen att den israeliska vedergällningen i Gaza saknade proportioner.

Stämningen har varit ansträngd, inte bara under Clintons administration, utan även under Obamas och Bidens. Det har aldrig funnits någon amerikansk tvekan om Israels rätt att existera och USA bistår landet med omfattande militär hjälp. Men Netanyahu har vid många tillfällen utmanat de amerikanska välgörarna, just av skälet att han vetat att USA inte överger Israel. När han öppet förolämpade Joe Biden – efter ett besök när Biden var vicepresident – ryckte den dåvarande utrikesministern Hillary Clinton ut och talade ”klarspråk” – vilket är ett annat diplomatuttryck för att skälla ut – med Netanyahu. Men det bet knappast på den israeliske premiärministern som då passade på att även tala nedsättande om Clinton.

Men med Bidens telefonsamtal till Netanyahu i torsdags är det tydligt att USA inte längre ställer upp för det sätt som Israel valt att vedergälla terrororganisationen Hamas mord och kidnappningar av oskyldiga israeler den 7 oktober förra året.

ANNONS

Biden reste direkt efter Hamas brutala dåd till Israel för att på plats demonstrera det amerikanska stödet. Men snart var budskapet från Bidenadministrationen att den israeliska vedergällningen i Gaza saknade proportioner och att det svåra humanitära lidandet i Gaza hotade att underminera den sympati för Israel som funnits vid Hamas attack.

USA har försökt nå nödställda genom att släppa förnödenheter från luften och planerar även en tillfällig hamn.

Joe Biden har samtidigt fått kritik i USA – både från demokrater och republikaner – för att vara för otydlig i kontakterna med Netanyahu och för att därmed legitimera den omfattande och förödande krigföringen. Demonstrationer genomförs i USA i protest mot Netanyahu och kriget i Gaza, men även mot Biden vilket riskerar att påverka presidentvalet i november.

USA har försökt nå nödställda genom att släppa förnödenheter från luften och planerar även en tillfällig hamn. Gaza fick efter Osloavtalet hjälp att bygga en flygplats – med bland annat svenska biståndspengar – för att bryta isoleringen. Den stod klar 1998 men bombades sönder några år senare av Israel och start- och landningsbanan grävdes upp. Flygplatsen ligger sedan dess i ruiner. En hamn, som planerades med hjälp från Europa, hindrades också. Den norra gränsövergången från Gaza kontrolleras av Israel och den södra av Egypten och båda har under långa perioder varit stängda.

ANNONS

Joe Biden ska, enligt Vita huset-källor som inte namnges, ha förklarat för Benjamin Netanyahu att den starka sympati och uppställning som fanns för Israel efter attacken den 7 oktober håller på att erodera till följd av den omfattande vedergällningen och det stora lidandet som Gazas invånare utsätts för. Biden kräver vapenvila och att den humanitära hjälpen i stor omfattning skall kunna föras in.

LÄS MER:Blinken efter Israels löfte: Vill se resultat

LÄS MER:Israel sparkar två efter attack mot hjälparbetare

LÄS MER:Diplomat: Gisslanavtal inte Netanyahus prio

ANNONS