Förlorar Biden Nevada måste han vinna här

Arizona och Nevada. Det är dessa två delstater som Joe Biden behöver för att vinna presidentvalet. Båda lutar åt Biden. Men Donald Trump begär omräkningar av valsedlarna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Över tio miljoner röster är fortfarande oräknade i hela i USA. Joe Biden kan räkna in vågmästarstaterna Wisconsin och Michigan och har därmed 253 elektorsröster mot Donald Trumps 213. Det behövs 270 för att vinna. Med Arizona och Nevada klarar Joe Biden den marginalen.

I Arizona och Nevada räknas rösterna fortfarande men i båda delstaterna har Biden övervikt. Arizona väntas inom kort formellt meddela resultatet att Biden vunnit delstaten. Om Biden misslyckas med att vinna Nevada måste han segra i Georgia, Pennsylvania eller North Carolina där också rösterna räknas och där Donald Trump har ett försprång. Trump behöver vinna både Arizona och Nevada plus de tre övriga där det står och väger. Men det framstår just nu som en svår ekvation.

ANNONS

Fler klagomål från Trump

Donald Trump begär omräkning av rösterna i Wisconsin och att hanteringen av rösterna i Michigan granskas. I Michigan handlar det om klagomål från republikanska valövervakare om att de inte fått se hur valkuvert med brevröster öppnats. Brevrösterna måste placeras i ett kuvert och sedan i ett ytterkuvert för att godkännas. Det är valsedlar utan innerkuvert som kallas ”nakna röster.” Det finns också ”provisoriska” röster som läggs åt sidan och som granskas i efterhand, ibland blir dessa väljare kontaktade för att det skall kunna avgöras om de skall klassas som giltiga eller ogiltiga.

Trumps juridiska team tänker även överklaga valresultaten i Arizona och Nevada och är också berett för Georgia, North Carolina och Pennsylvania om Trump förlorar där. Det är brevrösterna som Trump riktar in sig på. Bland brevröster finns en övervikt för Biden.

Överklagan kan försena det officiella valresultatet. Men delstaternas första räkning är provisorisk och efter ytterligare en räkning fastställs resultatet officiellt. Kandidaterna kan begära ytterligare en omräkning men det är ovanligt om det inte handlar om några hundra röster. Ytterligare omräkningar kan begäras men då får kandidaterna betala kostnaderna själva och sådana önskemål kan dessutom avslås.

LÄS MER:Trump kan ha underskattats i mätningarna – igen

HD kan avgöra

Olika detaljer kan under omräkningen föras till domstolar för avgörande och även hamna i delstatens högsta domstol för beslut. Det var detta som hände i Florida 2000 vilket ledde till att omräkningen försenades så att det inte fanns ett resultat den 14 december då alla delstater skall ha levererat sammanräkningarna för avgörande i elektorskollegiet. Högsta Domstolen i Washington tog då över och avgjorde i Florida och därmed hela valet.

ANNONS

Det är hittills påfallande lugnt i USA, särskilt med tanke på de farhågor som fanns inför valdagen och röstsammanräkningen. Beväpnade demonstranter har visserligen samlats utanför byggnaden där röster räknas i ett valdistrikt i Arizona. De har ropat slagord till stöd för Trump och kräver att räkningen avbryts. Polis har fått eskortera rösträknarna till deras bilar på parkeringen.

Det är illa nog men det är inga folkmassor som det handlar om. Drönarbilder tyder på att det handlar om något hundratal. Samma sak har inträffat i Detroit i Michigan och demonstrationer har genomförts bland annat i New York och Portland. Men det finns inga likheter med de våldsamma upplopp som förekom över hela USA i våras i samband med de fredliga protesterna mot polisbrutalitet och för Black Lives Matter.

I storstäder i USA och även i mindre orter har dessutom plywood satts upp för fönster och mycket är stängt av rädsla för kravaller.

USA präglas detta valår av en stark oro när coronaviruset sprids. Över tio miljoner har smittats och närmare en kvarts miljon amerikaner har avlidit i sviterna av covid-19 sedan i februari. Ekonomin har påverkats dramatiskt.

Trots risken både för våld och coronasmitta har amerikanerna detta år slagit rekord i valdeltagande , enligt de första preliminära rapporterna. Valdeltagandet väntas bli det högsta i USA någonsin, över 65 procent. Joe Biden beräknas få fler avlagda röster än någon presidentkandidat tidigare. Men även Donald Trump ökade på sina röstsiffror med omkring fem miljoner jämfört med 2016.

ANNONS

LÄS MER:Beväpnade demonstranter utanför vallokal i Arizona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS