Massbegravning i Gaza under söndagen.
Massbegravning i Gaza under söndagen. Bild: Hatem Ali

Jan Höglund: Ett mardrömsscenario

Hamas chockartade angrepp har följts av strider, bombningar och stigande tal över döda och skadade soldater och civila. Gisslantagandet ställer den israeliska ledningen inför svåra val under vad som kan bli ett långt krig. Risken är att oron sprids i regionen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

I lördags morse gick terrorstämplade Hamas plötsligt till anfall från Gazaremsan med raketer och robotar. Det israeliska skyddsstängslet revs ner och milismän trängde in i södra Israel. De respekterade israeliska säkerhetstjänsterna stod handfallna trots tillgång till signalspaning, drönare, radar och sensorer och sannolikt agenter på plats i Gaza. Men högteknologi var uppenbarligen ingen garanti mot en fiende som planlagt, förberett och inlett den mest omfattande Hamas-attacken mot Israel utan att upptäckas.

Humanitär katastrof

På söndagen hade Israel formellt förklarat krigstillstånd. Det israeliska luftförsvarets antirobotsystem Iron Dome sattes in mot raketer och förvandlade himlen till ett fyrverkeri. Israeliska jetplan genomförde intensiva flyganfall mot mål i det tätbefolkade Gaza. Hus med misstänkt anknytning till Hamas angreps och raserades. Civila uppmanades söka skydd, men i Gaza finns inga skyddsrum för civila. Elektricitet, vatten och internet stängdes av eller fungerade bara sporadiskt.

ANNONS

Sjukhusen var överfulla. Det är en humanitär katastrof.

Kanske så många som 100 personer tros ha tagits som gisslan och förts in i Gaza. En israelisk markoffensiv in i Gaza kan inte uteslutas, men skulle bli mycket krävande och ha ett högt mänskligt pris. Med israeliska medborgare som fångar i området är det ett stort risktagande som regeringen Benjamin Netanyahu säkert vill undvika in i det längsta. Han talar själv om ett långt och svårt krig, och att döma av tidigare erfarenheter kan det bli långdragna förhandlingar om ett frisläppande av gisslan med utländska mellanhänder.

Ett splittrat Palestina

I minst tre samhällen nära gränsen till Gaza pågick strider. Civila skulle evakueras från de mest utsatta platserna. Väster om skyddsstaketet styr terrorstämplade Hamas, som inte erkänner Israel. Ledarna är splittrade sinsemellan och ligger i konflikt med de palestinier som styr på Västbanken. Palestina är splittrat inte bara i geografisk mening.

– Gaza är ett mikrokosmos av ett bredare sammanhang i Mellanöstern. Splittringen gör situationen än mer komplicerad, sade Kobi Michael vid Institutet för nationella säkerhetsstudier, INSS, när jag träffade honom för fyra år sedan.

Då pågick ett lågintensivt luftkrig från Gaza med raketer, robotar, ballonger och drakar som drevs in av vindarna med eld och även sprängmedel. Batia Holin hade levt på kibbutzen Kfar Aza i 45 år. Hon var orolig men hade lärt sig att leva med det, sade hon.

ANNONS

– En gång i tiden var vi goda grannar, sade hon och kom ihåg när hon för fyra decennier sedan kunde åka till Gaza, äta på restaurangerna och bada längs stränderna.

– Det var underbart, sade hon.

På Kfar Aza bodde ungefär 800 människor varav 250 barn. Varje bostadshus hade ett skyddsrum. De hade tio sekunder på sig att söka skydd när larmet går. Familjer hade inrett sina skyddsrum som barnrum för att vara säkra, berättade Batia Holin och tillade:

– På en månad kom 700 missiler. Jag kommer ihåg en natt för fem år sedan. Kriget rasade och vi fick höra att vi kunde komma att angripas genom en tunnel i närheten av mitt hus. Det var skrämmande. Vi är oroliga men vi har lärt oss att leva med det. Det finns inga garantier var vi än befinner oss.

På fem år hade israelisk militär då upptäckt och förstört 18 tunnlar längs gränsen vid Gazaremsan.

Spänt längs gränsen till Libanon

Det sker också i norra Israel längs gränsen till Libanon. Här råder konstant spänning mellan den israeliska armen och shiamuslimska Hizbollah som, precis som Hamas, har kopplingar till Iran.

När jag var där hade sex nya tunnlar hittats under drygt en månad. De hade i hemlighet grävts ut för att, uppgav israeliska försvarsmakten, ge Hizbollah fri passage till israeliskt territorium för infiltration och sabotage. Från israelisk sida kallades de attacktunnlar.

ANNONS

På söndagen attackerades israeliska mål i gränsområdet av Hizbollah. Israel svarade med artilleri. Det är ett mardrömsscenario att striderna utvidgas till nya fronter i norr och på Västbanken. Många av världens ledare manade parterna till återhållsamhet inför säkerhetsrådets möte på söndagskvällen. Undantaget var en talesman för Irans andlige ledare. Han gratulerade Hamas, liksom demonstranter vid en Hizbollah-ledd demonstration i Libanon.

LÄS MER:Senaste om konflikten i Israel och Palestina

LÄS MER:Britt-Marie Mattsson: ”USA sluter upp helhjärtat för Israel”

LÄS MER:Netanyahus skarpa varning: Lämna innan det är för sent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS