Ett fiasko i valet kan kosta Ebba Busch jobbet

Ebba Busch handplockade sin kompis Alice Teodorescu Måwe till rollen som toppnamn för Kristdemokraterna. Av den anledningen blir EU-valet något av en förtroendeomröstning om Ebba Busch. Misslyckas partiet kan hennes tid som partiledare vara över.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Alice Teodorescu Måwe är en vass debattör, som vet hur man ska göra för att få uppmärksamhet och väcka känslor. Hon är också såpass känd att hon har chansen att nå ut brett. Gott så.

Men som politiker är hon helt oprövad. Något som blivit tydligt bland annat genom att hon inte haft full koll på vad det parti hon hastigt och lustigt blev medlem i tycker i alla frågor. Att det visat sig att hon fiskat efter uppdrag hos Moderaterna innan hon landade hos Kristdemokraterna har dessutom dragit ned hennes trovärdighet något.

Så, flipp eller flopp? Det känns inte helt givet.

ANNONS

Här är det så trassligt att jag knappt vet var jag ska börja. Turbulensen om vem som skulle toppa listan – Skyttedal eller Lega – ledde till att den ena lämnade partiet och den andra surnade till och inte längre ville kandidera. Sedan drog partiledaren Ebba Busch plötsligt och oväntat fram Alice Teodorescu Måwe ur hatten, utan att särskilt stora delar av partiet ens var informerat. Och så all uppmärksamhet kring Sara Skyttedal och hur det egentligen gick till när hon petades. På det Folklistan.

Allt detta har skadat partiet.

Alice Teodorescu Måwe är Kristdemokraternas förstanamn till Europaparlamentet.
Alice Teodorescu Måwe är Kristdemokraternas förstanamn till Europaparlamentet. Bild: Jonas Lindstedt

Det sätt på vilket Alice Teodorescu Måwe blev partiets toppnamn gör dessutom EU-valet till ett slags förtroendeomröstning om partiledaren Ebba Busch. Det var hon som av olika skäl stoppade de två andra kandidaterna från att toppa listan. Det var hon som handplockade sin kompis Alice Teodorescu Måwe till posten. Misslyckas partiet i valet, så är det partiledarens personliga misslyckande.

Kristdemokraterna har i flera mätningar legat under de fyra procent som krävs för att ta ett mandat i parlamentet. Åker partiet ut så kan det mycket väl var börjat till slutet för Ebba Busch tid som partiledare.

Alice Teodorescu Måwe lyfter helt logiskt fram migrationsfrågan som sin viktigaste fråga. Det är den frågan som hon byggt sin plattform i det offentliga samtalet på, och den hon behärskar bäst.

ANNONS

Mot den bakgrunden kan man förstå att Kristdemokraterna gör bedömningen att det är den som ger partiet störst chans att klara sig kvar i Europaparlamentet. Samtidigt har Alice Teodorescu Måwe i och med sitt sätt att markera mot Sverigedemokraterna försökt problematisera sin ståndpunkt något. Om den linjen tilltalar de väljare som tidigare fallit för hennes mer raka rör får valet utvisa.

LÄS MER:Alice Teodorescu Måwe: Vi har importerade problem i Europa

LÄS MER:Vad Socialdemokraterna vill med EU är oklart

LÄS MER:Vänsterpartiet har ett andra mandat inom räckhåll

LÄS MER:Bryssel gav Tobé en nystart som kan lyfta partiet

LÄS MER:Klimatskeptiker kan ge SD ytterligare ett mandat

ANNONS