Eliasson hade inget val – men frågan är om hans avhopp räcker

Dan Eliasson hade inget annat val än att avgå efter den famösa solresan som han dessutom klassade som ”nödvändig”. Dessvärre finns det numera så många liknande fall att det är tveksamt om ett avhopp är tillräckligt för att bygga upp ett nytt förtroende för politiker och myndigheter, säger GP:s politikreporter Arne Larsson.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Varför avgår Dan Eliasson?

– Dan Eliasson hade nog inte så mycket till val. Förtroendet var borta och det bör han rimligen själv ha insett.

Man måste komma ihåg att Myndigheten för samhällsskydd om beredskap, MSB, inte är vilken myndighet som helst i sammanhanget. MSB är central under arbetet med pandemin. Myndigheten har ända sedan i mars gjort mätningar som visar hur svenskarna efterlever restriktionerna, och inte minst vad gäller att föra ut vad som gäller till svenska folket har myndigheten en nyckelroll. Att högste chefen för verksamheten då beter sig som om han helt missat allt vad påbud heter är ju givetvis helt ohållbart.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson har öppet krävt Eliassons avgång, ett möte med inrikesminister Mikael Damberg var inplanerat till torsdagen och enligt rapporter i Expressen är personalen på MSB väldigt upprörda över generaldirektörens beteende och det talas om att det fanns ett internt tryck på att han skulle avgå.

Så, sammantaget är det svårt att se någon annan väg ut ur detta.

Är allt frid och fröjd nu?

– Verkligen inte. Att trycket blev störst mot Dan Eliasson är inte så konstigt, med tanke på vilken roll MSB har – och med tanke på hur han uttalade sig angående sin semesterresa. Men listan över makthavare som agerat på liknande sätt under helgerna fylls på hela tiden.

Liselott Sjöqvist, chef för akutsjukvården och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, har också åkt till Spanien under julen, något som VLT var först med att berätta. Precis som Dan Eliasson uttryckte hon att resan var nödvändig. Något som självfallet uppfattades som ett hån av sjukvårdspersonalen.

Den moderata riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord Toftby kritiserade i en intervju i Radio Sjuhärad statsminister Stefan Löfven, när det framkom att han varit ute och handlat strax före jul. I efterhand har det visat sig att hon befann sig i Spanien när hon uttalade sig i radion.

ANNONS

Hennes partikamrat Hans Wallmark, som dessutom är Moderaternas utrikespolitiske talesperson var precis som Dan Eliasson på Kanarieöarna. Han berättade själv om resan i ett försök att föregå eventuell kritik.

I takt med att listan fylls på lär fler och fler ställa sig frågan: varför ska jag avstå när så många makthavare inte gör det? Att Dan Eliasson kliver av lär inte göra varken till eller från i det avseendet.

Hur påverkar det förtroendet för regeringen?

– Det lite märkliga i sammanhanget är att Dan Eliassons resa och uttalanden kring den i det närmaste kom som en räddning för regeringen. Innan det blev känt att MSB:s generaldirektör åkt till Kanarieöarna var justitieminister Morgan Johanssons mellandagsshopping samt statsminister Stefan Löfvens julklappsletande i fokus.

De diskussionerna dog nästan ut helt när all folklig vrede istället riktades mot Dan Eliasson. Nu har han avgått – och dessutom redan innan inrikesministern hunnit tillrättavisa honom.

Regeringen kommer knappast gå stärkt ur detta, även om ett par moderata riksdagsledamöter varit hyggliga nog att visa att den här typen av maktfullkomlighet inte är unik för socialdemokrater.

Dessvärre kan man nog tänka sig att medierna får annat att rapportera om under de närmaste veckorna. Om alltför många gjorde de aktuella makthavarnas beteende till sitt eget lär det handla mer om ökad smittspridning och en ännu tuffare situation för en redan hårt prövad vård än enstaka övertramp.

ANNONS
ANNONS