Demokraternas debatt bara ett sidospår för Trump

Demokraterna drabbar samman i ännu en debatt. Men riksrätten och Turkiets invasion i Syrien ändrar förutsättningarna. Och Donald Trumps familjefejd med Joe Biden går inte att undvika.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Det är tolv demokrater som på tisdag kväll (natten till onsdag svensk tid) får vara med i den tv- sända debatten. Bara tre av dem återfinns i toppen. Joe Biden leder mycket knappt över Elizabeth Warren som hämtat upp Bidens försprång. Bernie Sanders återkommer nu i valkampanjen efter den akuta hjärtoperationen nyligen.

Debatten är avsedd att handla främst om traditionella inrikesfrågor. Men riksrätten sänder en lång skugga över politiken och familjerna Trump och Biden är centrala i processen.

Donald Trump och hans son Donald jr hamrar in att Joe Biden och hans son Hunter ägnat sig åt oegentligheter i Ukraina, något som inga utredningar ger belägg för. Trumps telefonsamtal till Ukrainas president – med uppmaningen att gräva djupare i familjen Bidens Ukraina-affärer – är grunden till hela den inledda riksrättsprocessen mot Trump.

ANNONS

Beklagar sig i medierna

Det går inte att undvika misstanken att Donald Trumps jakt på Bidens son Hunter hänger samman med att hans egen son Donald jr råkade illa ut i utredningen om Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Donald jr har dessutom de senaste dagarna beklagat sig i tweets och intervjuer över att han plågas av medierna och politiska meningsmotståndare medan Hunter Biden klarat sig undan.

Donald Trump hamrar in frågan på sina valmöten – ”var finns Hunter Biden?” – och Trump-sonen Eric ledde talkörerna ”lås in dom” i Minneapolis förra veckan. Det är samma taktik som mot Hillary Clinton 2016.

Donald Trump och sönerna försvarar den fortsatta affärsverksamheten internationellt i Trump-koncernen – som Trump lovade att lägga ned under presidenttiden – med att endast påbörjade projekt slutförs. Det handlar om etableringar i Skottland, Indien och Indonesien där både Donald jr och Eric finns med.

Detta är, enligt Trump, något helt annat än Hunter Bidens plats i styrelsen i ett energibolag i Ukraina under fadern Joes vicepresidenttid, engagemang i bolag i Kina och som mellanhand för kinesiska intressen som ville göra affärer i USA.

Lockande byte för Trump

Hunter Biden har, via sin advokat, meddelat att han lämnar alla utländska uppdrag och inte tar plats i nya om hans far väljs till president, vilket Joe Biden understrukit.

ANNONS

Men Hunter Biden är antagligen ett alltför lockande byte för att Trump skall kunna avstå från att ge sig på honom. Hunter Biden har en brokig karriär bakom sig som riskföretagare och lobbyist.

Hunter och hans bror Beau förlorade sin mamma och lillasyster när familjens bil blev påkörd 1972, de var på väg att köpa julgran. Den förkrossade Joe Biden hade just blivit vald till senator och svor eden vid sina svårt skadade söners sjukhussängar på intensivvården. Han gifte senare om sig med Jill och fick en dotter.

Beau Biden ansågs som sin fars politiska arvtagare och gjorde karriär i hemstaten Delaware, var i Irak som militär men dog av en aggressiv hjärntumör 2015.

Hunter Bidens fru lämnade en tid därefter in en skilsmässoansökan med motiveringen att maken förskingrat familjens pengar på droger, alkohol, prostituerade, strippklubbar, resor och dyrbara gåvor till kvinnor som han var involverad med.

Skilsmässan var knappt klar förrän Hunter inledde en relation med sin avlidne bror Beaus änka, något som pappa Joe fick vetskap om genom medierna men välkomnade. I våras tog förhållandet slut och Hunter mötte en ny kvinna som han gifte sig med efter två veckors bekantskap.

Hunter Biden har tidigare haft ett långvarigt drogmissbruk och fick lämna flottan sedan han testat positivt för kokain.

ANNONS

En av Hunter Bidens affärskontakter i Kina greps av de kinesiska myndigheterna och åtalades för korruption.

Fler riskerar åtal

Men i familjen Trump finns också problem. 2018 lämnade Donald jr:s fru honom – de har fem barn – och hans mamma Ivanas nye, men numera frånskilde, man radar nu upp invektiven om Trump-sönerna till vilka ”vidriga skitstövlar” hör.

Presidenten själv har bekymmer med sin personlige advokat Rudy Giuliani som står i centrum för Ukrainahärvan sedan det visat sig att de två män som Giuliani anlitat arresterats av amerikanska FBI. Själv riskerar Giuliani – som är inblandad i en infekterad skilsmässotvist med sin tredje fru – att åtalas.

Donald Trump håller ännu så länge Giuliani bakom ryggen. Men kan när som helst dra undan stödet för att klara sig själv och sin egen familj.

Men Joe och Hunter Biden tänker han inte låta komma undan. För Trump är demokraternas debatt bara ett sidospår.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS