Därför utvisar Ryssland en svensk diplomat

Ryssland utvisar tre diplomater, däribland en svensk. Orsak: de ska ha deltagit i en demonstration för regimkritikern Aleksej Navalnyj. GP:s Jan Höglund svarar på tre frågor om varför den ryska ledningen reagerar så drastiskt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

De utpekade diplomaterna kommer från Sverige, Tyskland och Polen. Ryska UD uppger att orsaken till utvisningen är att de ska ha deltagit i en olovlig protest till stöd för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Svenska UD tillbakavisar de ryska anklagelserna som grundlösa.

Varför utvisas diplomaterna egentligen?

Aleksej Navalnyj är president Vladimir Putins främste kritiker. Frågan är oerhört känslig för regimen som får massiv kritik från EU och USA för gripandet och domen mot honom till flera års fängelse. Vid den senaste demonstrationen till stöd för honom greps enligt uppgift 1 400 personer.

Även detta får svidande kritik från väst med ökade krav på nya sanktioner mot Ryssland för hur myndigheterna agerar med våld mot fredliga demonstranter. Som utländsk diplomat är det ditt uppdrag att närvara och rapportera. Men Kreml tolkar detta som inblandning i landets inre angelägenheter och reagerar med sitt enda diplomatiska vapen: utvisning som en markering för missnöje.

ANNONS

LÄS MER:Svensk diplomat utvisas från Ryssland

Vad händer nu?

Svenska UD beklagar det ryska agerandet och förbehåller sig rätten att vidta lämplig svarsåtgärd, heter det. Det innebär att Sverige kan komma att utvisa en rysk diplomat. Det är så det brukar gå till, att andra sidan svarar med samma mynt.

Däremot riskerar detta att försämra relationerna ytterligare mellan Ryssland och västvärlden trots att de inte kan bli mycket sämre. Det har skett successivt under Vladimir Putins 20 år vid makten med militära angrepp i flera grannländer och framför allt den olagliga annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina, som har krävt över 13 000 liv och är en så kallad frusen konflikt utan en lösning. Rysk inblandning i utländska valrörelser är ett annat mycket kontroversiellt agerande.

När Sveriges utrikesminister Ann Linde, nu även ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. OSSE, häromdagen var i Moskva och framförde kritiska synpunkter på ryskt agerande både i utlandet och mot sin egen befolkning, bland annat ett försök att giftmörda Navalnyj, avfärdades detta av den ryske utrikesministern Sergej Lavrov med att det var en iscensättning.

Det är en avståndstagande hållning som de ryska ledarna regelmässigt intar, oavsett om det är anklagelser som rör mordförsök med nervgift eller nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan över Ukraina. EU:s utrikeschef Josep Borrell fick motsvarande förnekande av Lavrov vid sitt besök i Moskva på fredagen.

ANNONS

LÄS MER:EU fördömer utvisning av svensk diplomat

Hur reagerar USA?

Om Vladimir Putin kunde känna ett visst stöd hos Donald Trump, kan han inte räkna med det från president Joe Biden. Tvärtom, i sitt första utrikespolitiska linjetal på torsdagen var han tydlig. Han framhöll att USA och Ryssland gått med på att förlänga det nya Start-fördraget om interkontinentala kärnvapen med fem år ”för att bevara det enda återstående fördraget mellan våra länder som skyddar kärnkraftsstabilitet”.

Men samtidigt gjorde han klart för president Putin ”på ett helt annat sätt än min föregångare” att USA inte viker sig längre inför Rysslands aggressiva handlingar. Han nämnde inblandning i amerikanska val, cyberattacker och förgiftande av ryska medborgare. ”Vi kommer inte att tveka att höja kostnaderna för Ryssland och försvara våra livsviktiga intressen och vårt folk. Och vi kommer att vara mer effektiva när det gäller att hantera Ryssland när vi arbetar i koalition och samordning med andra likasinnade partners.” Han tillade:

”Det politiskt motiverade gripandet av Alexej Navalnjy och de ryska ansträngningarna att undertrycka yttrandefrihet och fredlig församling är en angelägen fråga för oss och det internationella samfundet. Herr Navalnyj har, precis som alla ryska medborgare, rätt till sina rättigheter enligt den ryska konstitutionen. Han har varit inriktad på att avslöja korruption. Han ska släppas omedelbart och utan villkor.”

ANNONS

Det är ett hårt budskap att smälta i Kreml, som nu är under press både utifrån och hemma av en växande opposition. Det är också en bakgrund till utvisningen av diplomater.

LÄS MER:Iskallt mellan EU och Ryssland

ANNONS