Analys: Små chanser till diplomati med Nordkoreas totalstängda gränser

Joe Biden har utsett ett nytt amerikanskt sändebud för Nordkorea. Men förutsättningarna för resultat är små. Diplomatin bedrivs på sparlåga. De direkta kontakterna har i praktiken upphört.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump gjorde flera försök att få till en överenskommelse med Nordkorea. Han mötte den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un, först vid den demilitariserade zonen mellan Nord-och Sydkorea och därefter i Singapore och Hanoi i Vietnam. Det amerikanska villkoret för att förbindelserna skulle normaliseras var att Nordkorea måste skrota sitt kärnvapenprogram.

Trump smickrade Kim Jong-un, sade att han älskade honom och beskrev deras relation som speciell. Men det visade sig att nordkoreanerna var mer intresserade av att komma in i den internationella värmen efter sextio år i kylan än av att lägga ned kärnvapenutvecklingen.

Den realpolitiska strategin var tydlig från Nordkorea. Omvärldens vetskap om att Pyongyang förfogar över kärnvapen betyder säkerhet mot anfall som inte kan hindras med konventionella vapen.

ANNONS

LÄS MER:Nytt USA-sändebud invit till Nordkorea

Lämnade i förtid

När Donald Trump mötte Kim Jong-un den tredje gången i Hanoi insåg han att det inte fanns en enkel framkomlig diplomatisk väg och reste tillbaka till Washington i förtid. Trump var inte den förste president som haft förhoppningar om att mjuka upp nordkoreanerna. Bill Clinton sände sin utrikesminister Madeleine Albright till Pyongyang som förberedelse för ett eget besök senare. Men Albright sade efteråt att hon bara utnyttjats i ett propagandaspel för inhemskt bruk av den nordkoreanska regimen

Nordkorea har även lekt katt och råtta med det internationella kärnenergiorganet IAEA som vid inspektioner fått se hur anläggningar plomberats och att vissa sprängts, för att sedan upptäcka att de snart startats igen.

LÄS MER:Nordkorea kritiserar USA för "falsk diplomati"

Helt isolerat land

Att Joe Biden nu utsett sitt nya sändebud innebär dock att Nordkorea åter finns högt på dagordningen. Men det också vanligtvis slutna landet är nu helt isolerat sedan ett och ett halvt år med hänvisning till coronapandemin. Inga diplomater är välkomna, alla flyg är inställda och kontakterna över gränsen till Kina är begränsade. Nordkorea antas lida av allvarlig brist på livsmedel efter jordskred och skyfall och det finns uppgifter om hungersnöd. Den officiella uppgiften är att covid-19 inte är spritt i landet men betvivlas av utländska bedömare. Det saknas även vaccin.

ANNONS

Beskedet från Biden om det nya sändebudet, Sung Kim, kom vid en gemensam presskonferens med Sydkoreas president Moon Jae-in. Sung Kim är en av USA:s mest erfarna karriärdiplomater, har arbetat med Norkoreapolitiken under flera presidenter och fanns med även under Trump-offensiven.

LÄS MER:Nordkorea nobbar OS – på grund av corona

Villkoret: avveckla kärnvapenprogrammet

Joe Biden är noga med att inte höja förväntningarna på resultat och påpekar att det i grunden är samma förutsättningar nu för diplomatin som under Trump. Avveckling av det nordkoreanska kärnvapenprogrammet är villkoret för överenskommelser.

Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea och ambassadör Kent Härstedt är ansvarig för den svenska Nordkoreadiplomatin. Han har sedan länge nära kontakter i Nordkorea och övriga länder i regionen och har samarbetat med Sung Kim. Men Härstedt vill inte kommentera den nya amerikanska utnämningen och inte heller hur diplomatin är upplagd inför framtiden. I den ingår samtal med Nordkoreas grannland Kina.

Nordkoreas ledning har hållit en låg profil utåt efter Kim Jong-uns och Donald Trumps uppmärksammade möten. Men kärnvapenutvecklingen och provskjutningar av missiler, som kan bära kärnladdningar, har fortsatt.

ANNONS