Senast Kim Jong-un uppges ha framträtt var den 10 April.
Senast Kim Jong-un uppges ha framträtt var den 10 April.

Analys: Mycket oklart kring Kim Jong-uns tillstånd

Hjärtopererad eller i karantän av rädsla för coronaviruset? Uppgifterna går isär om Nordkoreas ledare Kim Jong-un.
– Det är mycket som är oklart just nu, säger ambassadör Kent Härstedt till GP.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Kent Härstedt är Sveriges speciella sändebud för den koreanska halvön och deltar i diplomatin om Nordkoreas kärnvapen. Sverige är skyddsmakt för USA som saknar diplomatisk representation i Pyongyang.

Nyheten om att Kim Jong-un skulle vara svårt sjuk efter en hjärtoperation kommer från nordkoreaner i exil. Kim tillträdde posten efter sin fars död 2011.

– Det finns många spekulationer om Kims hälsa men ingen har ännu kunnat bekräfta uppgifterna, säger Kent Härstedt.

Nordkorea är ett slutet land som isolerat sig ytterligare efter coronautbrottet i grannlandet Kina. Nordkorea förnekade först att det fanns några coronafall men medgav nyligen att ett fall konstaterats.

ANNONS

Det finns en möjlighet att Kims frånvaro kan förklaras med att han placerat sig i karantän av rädsla för smittspridningen.

Många spekulationer

Men en del talar för att den 36-årige Kims hälsa försämrats allvarligt den senaste tiden. Han är kedjerökare, kraftigt överviktig och sägs också dricka mycket alkohol. Vid överläggningarna med Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-in märktes det att Kim andades tungt, svettades och rörde sig med försiktighet.

Spekulationerna om Kims hälsotillstånd tog fart sedan han uteblev från högtidlighållandet av Soldagen den 15 april som är en nationell helgdag då hans farfar Kim Il Sungs födelsedag firas. Inga bilder på Kim publicerades heller då Nordkorea nyligen avfyrade missiler, vilket regelbundet sker i utvecklingsarbetet av kärnvapen.

Kim Jong-un fanns dock på plats den 11 april då politbyrån sammanträdde med färre deltagare än vanligt. Då meddelades att omkring en tredjedel av medlemmarna i politbyrån fått lämna sina poster.

Bland de nya fanns Kim Jong-uns syster, Kim Yo Yong, som förra året av oklara orsaker tog ett steg tillbaka från offentligheten. Hon har annars de senaste åren funnits vid sin brors sida då han träffat Donald Trump. Det är också hon som nämns som en möjlig efterträdare till sin bror. Kim sägs lita fullständigt på henne. Det var systern som sändes till OS i Sydkorea 2018 och därmed öppnade upp relationen till syd.

ANNONS

Kim Jong-un har, förutom sin yngre syster, en bror som inte finns med i ledningen i Nordkorea . Hans halvbror mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia 2017 och den nordkoreanska regimen anklagas för att ligga bakom mordet.

Blodslinjen följs

Det är oklart hur många barn Kim Jong-un har, det ryktas om en son som skulle vara i de tidiga tonåren. Hustrun Ri Sol-Ju har framträtt med sin man men avfärdas helt som en tänkbar efterträdare. Det är blodslinjen som hittills gällt från Kim Il Sung till sonen Kim Jong-Il och vidare till hans son Kim Jong-un. Det innebär att blickarna riktas mot systern Kim Yo Yong som sägs vara mellan 28 och 30 år.

Utrensningar av oliktänkande är vanliga. Kim Jong-un såg till att hans fasters man – som fanns i den inre cirkeln – avrättades och många andra nära har fallit i onåd.

Nordkorea har alltid hållit ledarnas hälsotillstånd hemliga. Kim Il Sungs sjukdomsperiod innan frånfället meddelades inte och hans son och efterträdare Kim Jong-Ils stroke bekräftades inte heller förrän efter lång tid. Kim Jong-un opererades för en tumör i benet 2014 och syntes inte offentligt, vilket ledde till spekulationer. Men inte heller det ingreppet offentliggjordes förrän senare.

Sjukdomstillstånden har därför lett till spekulationer som bygger på att ledarna inte syns vid de officiella sammanhang där de av tradition brukar framträda. Kim Jong-un uppges i de obekräftade uppgifterna inte befinna sig i huvudstaden Pyongyang utan på hemlig ort efter den komplicerade hjärtoperationen.

ANNONS
ANNONS