Analys: Kvinnlig minister kan ta över efter Juncker

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen föreslås blir ny ordförande för EU-kommissionen. Det blev stats- och regeringschefernas kompromiss. Men det kan bli strid i parlamentet, där utnämningen måste godkännas.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det utdragna extra toppmötet tog slut på tisdagskvällen. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk meddelade på Twitter att man hade nått ett överenskommelse:

"Europeiska rådet har enats om det framtida ledarskapet i EU:s institutioner."

Till ny ordförande för kommissionen efter den avgående Jean-Claude Juncker vill stats- och regeringscheferna ha den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen.

– Den lösning som vi hittat är bra, säger Jean-Claude Juncker. Ursula von der Leyen har stor erfarenhet av utrikes- och socialpolitik. Jag anser att det är i EU-parlamentets intresse att godkänna det här, även om jag är ledsen över att toppkandidatsprocessen har fått ett bakslag, säger han till reportrarna på väg ut från mötet.

ANNONS

Löfven: Bra att vi föreslår en kvinna

Juncker sitter kvar till den 31 oktober, då Storbritannien enligt de senaste turerna ska lämna EU.

Enligt Donald Tusk har Ursula von der Leyen aviserat att hon kommer att utse Frans Timmermans och danska Margrethe Vestager till vice ordföranden i kommissionen.

– Det är nu upp till EU-parlamentet att rösta om Ursula von der Leyen. Om hon väljs blir hon första kvinna att leda kommissionen, säger Donald Tusk.

– Det är bra att vi för första gången föreslår en kvinna som ordförande i EU-kommissionen, säger statsminister Stefan Löfven efter mötet.

I det komplicerade utnämningspusslet får den belgiske premiärministern Charles Michel ta över efter Tusk. Den spanske socialisten och utrikesministern Josep Borrell nomineras till posten som EU:s höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik efter italienska Feredrica Mogherini.

Fransyskan Christine Lagarde är chef för Internationella valutafonden (IMF), men väntas nu bli ny ordförande för den Europeiska centralbanken (ECB).

Ursula von der Leyens godkännande tycks inte vara givet, att döma av kommentarerna på tisdagskvällen.

Fajons varning

Den socialistiska gruppens Tanja Fajon varnade tidigt på kvällen i en tweet för att om rådet ställer sig bakom lösningen med von der Leyen, Lagarde, Michel och Borrell "kommer det att bli verkligt svårt i parlamentet att få ett godkännande av den nya kommissionsordföranden."

ANNONS

Enligt en princip i parlamentet är den största partigruppens toppkandidat, i det här fallet konservativa och kristdemokratiska EPP:s Manfred Weber från Tyskland, som skulle ha blivit ny chef för EU-kommissionen. Den näst största gruppen, socialististerna, hävdar å andra sidan att deras toppnamn, nederländaren Frans Timmermans, borde få chansen. Den tidigare talmannen i parlamentet och kanslerkandidaten Martin Schultz skrev på tisdagskvällen om von der Leyen "som den svagaste ministern".

"Har varit en ära"

Manfred Weber avsade sig själv sitt uppdrag som toppkandidat, även det via Twitter från en talesman, innan toppmötet hade avslutats. Han meddelade övriga EPP-ledamöter i parlamentet:

"Här började min resa som toppkandidat i september. Här slutar den. Men jag kommer fortsatt att kämpa för ett demokratiskt Europa. Det har varit en ära att ha det här uppdraget för EPP."

Det dröjde inte länge innan rådet offentliggjorde sina namn. Svårast tycks valet ha varit för den tyska förbundskanslern Angela Merkel, trots att en av hennes nära medarbetare sedan många år kan bli ny kommissionsordförande. Hon sade, enligt Politico, att hon kände en plikt mot processen med toppkandidater och försökte finna en rättvis lösning för Manfred Weber och Frans Timmermans, men det var inte framgångsrikt.

Enligt Merkel rekommenderar rådet att en talman i parlamentet hämtas från socialistgruppen för en period av 2,5 år och därefter avlöses av någon från EPP.

ANNONS

Parlamentet inledde en ny mandatperiod på tisdagen under protester. Ledamöter från brittiska Brexitpartiet ställde sig upp, vände sig om och tittade in i väggen under det högtidliga öppnandet. På onsdagen ska de välja ny talman genom slutna omröstningar. Det kan sluta hur som helst, om valet ens går att genomföra.

.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS